Muffinki z rabarbarem i budyniem

Po bardzo udanych muffinkach z jabłkami i budyniem postanowiłam przygotować podobne, ale z rabarbarem. Muffinki wyszły naprawdę przepyszne. Karmelizowany rabarbar i budyń świetnie do siebie pasują. Przekonałam się już o tym przy okazji drożdżówek. Karmelizowany rabarbar i budyń możemy przygotować wcześniej. Wówczas samo  przygotowanie muffinek zajmie tylko kilka minut. Może skusicie się na domowy budyń na żółtkach? 🙂 Podałam na niego przepis w uwagach.

Często zadawane pytania

Wyszło mi więcej niż 12 muffinek, dlaczego?

Zauważyłam, że w zależności od producenta, formy muffinkowe różnią się głębokością. W typowej formie na muffiny powinno wyjść dokładnie 12 babeczek. Formy z niektórych hipermaketów są płytsze - wówczas muffinek może wyjść 14 lub 16 sztuk. Nakładaj ciasta prawie do pełna papilotki - tak jak pokazałam na zdjęciu. Wówczas będziesz mieć pewność, że ciasto nie wypłynie z papilotki.

Muffinki z rabarbarem i budyniem

Muffinki z rabarbarem i budyniem

SKŁADNIKI (12-14 sztuk):

  • SUCHE:
  • 2 szklanki mąki pszennej,
  • 2 łyżeczki proszku do pieczenia,
  • 1 cukier waniliowy,
  • ½ szklanki cukru,
  • MOKRE:
  • 1 jajko,
  • ½ szklanki oleju,
  • 1 szklanka mleka,
  • BUDYŃ:
  • 1 szklanka mleka,
  • Pół opakowania budyniu (20g),
  • 1 łyżka cukru,
  • RABARBAR:
  • 400g rabarbaru,
  • ½ szklanki cukru,
  • 2 łyżki wody,

PRZYGOTOWANIE:

RABARBAR KARMELIZOWANY: Rabarbar kroimy w  kostkę  1-2 cm. Do rondelka wlewamy 2 łyżki wody i dodajemy cukier. Podgrzewamy razem na średnim ogniu aż cukier się rozpuści (cukru nie mieszamy łyżką ani razu! – możemy jedynie lekko potrząsnąć rondelkiem). Zwiększamy moc gazu i podgrzewamy aż karmel będzie miał złoty kolor (należy uważać, aby karmel się nie przypalił, bo będzie gorzki). Do rozpuszczonego cukru wkładamy rabarbar, mieszamy. Gotujemy kilka minut aż większość soku, który puści rabarbar, wyparuję. Rabarbar zdejmujemy z ognia i studzimy.

BUDYŃ: Do rondelka wlewamy ¾ szklanki mleka. Dodajemy cukier i całość zagotowujemy. W pozostałym mleku rozrabiamy budyń i wlewamy na gotujące się mleko. Budyń gotujemy 1-2 minuty często mieszając. Po ugotowaniu budyń studzimy.

MUFFINKI: Szklanka o pojemności 250ml. W jednej misce mieszamy ze sobą suche składniki. W drugiej misce roztrzepujemy jajko. Dodajemy mleko i olej. Mokre składniki wlewamy do suchych i mieszamy tylko do połączenia składników.

Formę muffinkową wykładamy papilotkami. Do każdej papilotki nakładamy po 1 łyżce ciasta. Następnie wykładamy porcję budyniu i porcję rabarbaru. Na koniec wykładamy po 1 łyżce ciasta.

Muffinki pieczemy około 25 minut w piekarniku nagrzanym do 180 stopni, góra-dół.

Życzę smacznego 🙂

Uwaga:

1) Zamiast budyniu z torebki możemy przygotować budyń domowej roboty.

  • 300ml mleka,
  • 3 żółtka
  • 1 cukier wanilinowy,
  • 2 łyżki cukru,
  • 20g mąki ziemniaczanej,
  • 20g mąki pszennej

Do miseczki wlewamy 100ml mleka, dodajemy obie mąki, cukier i cukier wanilinowy i żółtka, miksujemy do połączenia składników. W rondelku zagotowujemy pozostałe mleko. Na wrzące mleko wlewamy mieszankę jajeczną i ciągle mieszając masę zagotowujemy. Chwilkę gotujemy i masę zdejmujemy z ognia. Gotowy budyń przykrywamy folią spożywczą tak, aby folia dotykała budyniu. Nie powstanie nam wtedy kożuch. Budyń studzimy.

Muffinki z rabarbarem i budyniem

Muffinki z rabarbarem i budyniem





6 komentarzy

  1. To jest przepis na 12 babeczek czy 24 ?? 🙂 pozdrawiam :):):)

    • cukiereczek

      Klaudia na 12 babeczek 🙂

      • A babeczki pieczemy termoobieg czy gora-dol ?? 🙂 pozdrawiam

        • cukiereczek

          Klaudia góra-dół.

  2. muffinki są rewelacyjne, mięciutkie i rozpływają się w ustach. Serdecznie polecam, następnego dnia są też pyszniutkie.

    IMG_20180523_110849_246

    • cukiereczek

      Irenaduma bardzo się cieszę, że smakowały 🙂

Pozostaw odpowiedź Klaudia