Migdałowe babeczki z borówkami

Puszyste ciasto wypełnione borówkami z chrupiącą kruszonką migdałową – te babeczki są przepyszne! Pasują idealnie na podwieczorek do szklanki gorącej herbaty, kawy lub kakao.

Migdałowe babeczki z borówkami

Migdałowe babeczki z borówkami

SKŁADNIKI (16 sztuk):

  • BABECZKI:
  • 140g cukru brązowego,
  • 2 duże jajka,
  • 2 łyżki mleka,
  • 250g mąki pszennej,
  • 2 łyżeczki proszku do pieczenia,
  • 1 łyżeczka sody oczyszczonej,
  • 100g masła,
  • 1 łyżeczka ekstraktu waniliowego,
  • 1 łyżeczka ekstraktu migdałowego,
  • 140g gęstego jogurtu naturalnego,
  • KRUSZONKA:
  • 3 łyżki cukru brązowego,
  • ¼ łyżeczki cynamonu,
  • 3 łyżki pokruszonych płatków migdałowych,
  • 3 łyżki mąki pszennej,
  • 2 łyżki mielonych migdałów,
  • 30g miękkiego masła,
  • DODATKOWO:
  • 150g borówek,

PRZYGOTOWANIE:

Wszystkie składniki na babeczki powinny być w temperaturze pokojowej.

Borówki dużo wcześniej płuczemy i odstawiamy do wysuszenia.

Foremkę muffinkową wykładamy papilotkami. Mąkę pszenną mieszamy z sodą i proszkiem do pieczenia.

Masło umieszczamy w misce, dodajemy cukier. Ucieramy je mikserem na największych obrotach na jasną, puszystą masę maślaną (około 5-7 minut). Dodajemy po jednym jajku i ucieramy przez 30 sekund po każdym dodaniu. Zmniejszamy obroty miksera i dodajemy jogurt oraz oba ekstrakty. Mieszamy krótko. Dodajemy suche składniki oraz mleko i mieszamy tylko do połączenia składników. Dodajemy borówki i delikatnie mieszamy.

Masę babeczkową rozkładamy pomiędzy papilotki. Ciasta nakładamy do ¾ wysokości foremki. Wierzch babeczek posypujemy migdałową kruszonką.

Babeczki pieczemy około 15 minut w piekarniku nagrzanym do 180 stopni (do suchego patyczka). Babeczki po upieczeniu zostawiamy na 10 minut w foremce. Dopiero wtedy wyjmujemy je i studzimy na kratce.

KRUSZONKA: W misce umieszczamy wszystkie składniki oprócz płatków migdałowych. Rozcieramy je palcami tworząc kruszonkę. Na koniec dodajemy pokruszone płatki migdałów i łączymy delikatnie z resztą składników.

Życzę smacznego  🙂

Uwaga:
1) Babeczki przechowujemy do 3-4 dni w zamkniętym pojemniczku – po dwóch dniach wystarczy włożyć je na 10-15 sekund do mikrofalówki i odzyskają świeżość.

Migdałowe babeczki z borówkami

Migdałowe babeczki z borówkami

Migdałowe babeczki z borówkami

Migdałowe babeczki z borówkami





2 komentarzy

  1. Dziś zrobiłam i się zakochałam ❤️ Są obłędne i raczej tych 3 dni nie wytrzymają ? dziś je wpalaszujemy ?

    • cukiereczek

      Dziękuję za miły komentarz 😉 Cieszę się, że smakowały 🙂

Zostaw odpowiedź