Malinowe babeczki

Witajcie w "Weekendowej Cukierence" 🙂 Sezon na maliny trwa więc nie mogło zabraknąć u mnie pyszności z kremem malinowym. A ponieważ uwielbiam piec i jeść muffinki to dziś częstuję Was babeczkami z malinami właśnie 🙂 Krem zrobiłam bardzo podobnie jak przy babeczkach z porzeczką, ponieważ bardzo mi posmakował za pierwszym razem. Żeby było naprawdę malinowo to do ciasta również dodałam malinki. Wyszło smacznie i słodziutko, polecam gorąco 🙂

Składniki:

  • BABECZKI:
  • masło 175g,
  • cukier 125g,
  • mąka 175g,
  • 3 jajka,
  • 1,5 łyżeczki proszku do pieczenia,
  • maliny 100g,
  • 1,5 łyżeczki aromatu waniliowego,
  • KREM:
  • maliny 250g,
  • żelatyna 1,5 łyżeczki,
  • woda 3 łyżki,
  • cukier 5,5 łyżki,
  • 1 łyżka soku z cytryny,
  • 1 łyżeczka mąki ziemniaczanej,
  • 1 łyżka wody,
  • mascarpone 250g,
  • kilka malin do dekoracji,
  • listki mięty do dekoracji,
Przygotowanie:

 

Maliny płuczemy i przekładamy do garnka. Zasypujemy je cukrem i wstawiamy na mały gaz. Podgrzewamy je do momentu aż cukier całkowici się rozpuści. Wówczas dodajemy sok z cytryny, mąkę ziemniaczaną rozpuszczoną w łyżce wody i mieszamy. Całość zdejmujemy z ognia i przecieramy przez sito. Dodajemy żelatynę rozpuszczoną w 3 łyżkach wody i mieszamy. Odstawiamy do lodówki do stężenia. Po tym czasie stężałą masę miksujemy z mascarpone. Powstały krem przekładamy do szprycy. Wszystkie składniki na babeczki powinny mieć temperaturę pokojową.

Masło ucieramy na puszystą masę z dodatkiem cukru. Następnie dodajemy po jednym jajku dalej ucierając na puszystą masę i aromat. Następnie dodajemy mąkę wymieszaną z proszkiem do pieczenia i za pomocą łyżki delikatnie mieszamy.

Przygotowanie ciasta na babeczki

Przygotowanie ciasta na babeczki

Masę przekładamy do formy wyłożonej papilotkami (na 12 babeczek). Wkładamy ciasto do 1/3 wysokości, następnie wkładamy po 2-3 maliny i przykrywamy resztą ciasta. Pieczemy w 180 stopniach przez około 20 minut, tzn. do momentu gdy babeczki się zarumienią. Po upieczeniu babeczki studzimy i ozdabiamy kremem. Na każdej babeczce umieszczamy kilka malin i listki mięty. Babeczki należy trzymać w lodówce. Życzę smacznego 😉





Brak komentarzy do tej pory

Zostaw odpowiedź