Kruche babeczki z kremem jagodowym

Witam serdecznie w "Weekendowej Cukierence" 🙂 Kruche ciasto, niesamowicie pyszny krem jagodowy z mascarpone oraz cukrowe perełki - to moja propozycja na idealny letni deser. Nie jest to co prawda deser, który przygotowuję się pięć minut, bo trzeba czekać aż ciasto kruche odpowiednio się schłodzi, a masa jagodowa stężeje, ale warto czekać. Osobiście uwielbiam tartaletki, bo pięknie się prezentują i są bardzo podzielne.

Składniki:

 

  • 200 g mąki,
  • 2 żółtka,
  • 65 g cukru pudru,
  • 130 g zimnego masła,
  • 250g jagód,
  • 2 łyżeczki żelatyny,
  • 4 łyżki wody,
  • 6 łyżek cukru,
  • 1 łyżeczka mąki ziemniaczanej,
  • 1 łyżka wody,
  • mascarpone 275g,
  • kilka jagód do dekoracji,
  • złote kulki do dekoracji

 

Przygotowanie:

Mąkę siekamy z zimnym masłem aż uzyskamy grudki wielkości kaszy. Dodajemy cukier puder, żółtka i chwilkę siekamy nożem i zagniatamy kruche ciasto. Z ciasta tworzymy kulę i wkładamy ją na 1h do lodówki. Kolejno ciasto rozwałkowujemy na cienki placek. Foremki smarujemy cienką warstwą masła przy pomocy pędzelka. Z placka wycinamy szklanką małe placki i wylepiamy nimi foremki. Ciasto nakłuwamy i wkładamy do nagrzanego do 180 stopni piekarnika na około 10-15 minut aż się zarumienią. Jagody płuczemy i przekładamy do garnka. Dodajemy cukier i wstawiamy na mały gaz.

Podgrzewamy kilka minut aż cukier się rozpuści. Wówczas dodajemy mąkę ziemniaczaną rozpuszczoną w łyżce wody i szybko mieszamy. Masę przecieramy przez sito. Żelatynę rozpuszczamy w 4 łyżkach gorącej wody i dodajemy do przetartych jagód, mieszamy. Odstawiamy do stężenia. Po tym czasie stężałą masę miksujemy z mascarpone. Powstały krem przekładamy do szprycy i dekorujemy nim babeczki. Babeczki ozdabiamy jagodami i złotymi kulkami oraz listkami mięty. Przechowujemy w lodówce. Życzę smacznego 🙂





Brak komentarzy do tej pory

Zostaw odpowiedź