Babeczki szwarcwaldzkie

To już szósty przepis w Maratonie Babeczek. Babeczki, które Wam prezentuję, są inspirowane słynnym na całym świecie tortem szwarcwaldzkim. Składa się on z czekoladowych blatów przełożonych wiśniami i bitą śmietaną. Tort szwarcwaldzki jest bardzo eleganckim tortem, podobnie jak te babeczki. Świetnie się sprawdzą przygotowane na specjalne okazje. Co więcej, są proste i szybkie w przygotowaniu.

Babeczki szwarcwaldzkie

Babeczki szwarcwaldzkie

SKŁADNIKI (12 sztuk):

  • CIASTO:
  • 220g mąki pszennej,
  • 2 łyżeczki proszku do pieczenia,
  • 30g kakao,
  • 80g cukru,
  • 4 łyżeczki cukru waniliowego,
  • 200ml mleka,
  • 80ml oleju,
  • 2 jajka,
  • KREM:
  • 125g serka mascarpone,
  • 400g śmietany kremówki,
  • 2 łyżki wiśniówki,
  • 2-3 łyżki cukru pudru,
  • DODATKOWO:
  • Dżem lub konfitura wiśniowa,
  • Posypka czekoladowa,
  • 12 kandyzowanych wiśni

PRZYGOTOWANIE:

CIASTO: Wszystkie składniki na ciasto powinny mieć temperaturę pokojową. W jednej misce mieszamy ze sobą suche składniki: mąkę, proszek do pieczenia, kakao cukier i cukier waniliowy. W drugiej misce roztrzepujemy jajko, mieszamy je z mlekiem i olejem. Mokre składniki wlewamy do suchych i krótko mieszamy – tylko do połączenia składników. Ciasto rozlewamy do formy muffinkowej wypełnionej papilotkami. Pieczemy około 20 minut w 180 stopniach. Po upieczeniu muffinki studzimy.

Wystudzone babeczki wydrążamy. Możemy w tym celu użyć łyżeczki lub noża do drążenia jabłek. Babeczki nadziewamy konfiturą lub dżemem wiśniowym.




KREM: Zimną śmietanę kremówkę ubijamy na sztywną pianę z dodatkiem cukru pudru. Dodajemy serek mascarpone oraz wiśniówkę i miksujemy do połączenia. Krem przekładamy do szprycy i dekorujemy nim wierzch babeczek.

Babeczki posypujemy posypką czekoladową lub startą gorzką czekoladą. Na każdej babeczce układamy kandyzowaną wiśnię.

Babeczki przechowujemy w lodówce.

Życzę smacznego  :)

Uwaga:

1) Jeśli babeczki mają jeść dzieci to wiśniówkę pomijamy.

Babeczki szwarcwaldzkie

Babeczki szwarcwaldzkie

Może spodobają Ci się także:

BABECZKI CZEKOLADOWE

KOPCZYKI KRETA

ROLADA CZEKOLADOWA Z KREMEM JAGODOWYM

Brak komentarzy do tej pory

Zostaw odpowiedź

Ta strona wykorzystuje pliki cookie. Używamy informacji zapisanych za pomocą plików cookies w celu zapewnienia maksymalnej wygody w korzystaniu z naszego serwisu. Mogą też korzystać z nich współpracujące z nami firmy badawcze oraz reklamowe. Jeżeli wyrażasz zgodę na zapisywanie informacji zawartej w cookies kliknij na „akceptuję". Jeśli nie wyrażasz zgody, ustawienia dotyczące plików cookies możesz zmienić w swojej przeglądarce. kliknij po więcej informacji

Niektóre informacje mogą być przesyłane do Użytkownika w postaci tzw. pliku cookie zapisywanego w pamięci urządzenia Użytkownika. Używamy informacji zapisanych za pomocą cookies i podobnych technologii m.in. w celu personalizowania serwisu dla Użytkownika, w celach reklamowych i statystycznych oraz w celu dostosowania naszych serwisów do indywidualnych potrzeb użytkowników. Mogą też stosować je współpracujące z nami firmy badawcze. Użytkownik może w każdej chwili zablokować akceptację plików cookie ale może to spowodować utrudnienia w korzystaniu z naszych serwisów internetowych. W programie służącym do obsługi internetu można zmienić ustawienia dotyczące akceptacji cookies.

zamknij