Babeczki pomarańczowe

Ciasto pomarańczowe jest blogowym hitem. Nie mogło więc w “Weekendowej Cukierence” zabraknąć pomarańczowych babeczek. Babeczki przygotowałam wzorując się na wspomnianym cieście. Są puszyste i pachnące pomarańczami. Pomarańczę dodajemy do ciasta w postaci skórki i soku, a do kremu w postaci kilku kropel aromatu. Krem przygotowany z serka jest fenomenalny. Nie pomijajcie aromatu pomarańczowego, bo dodaje rześkości całemu wypiekowi.

Babeczki pomarańczowe

Babeczki pomarańczowe

SKŁADNIKI(9 sztuk) :

  • BABECZKI:
  • 125g masła,
  • 125g cukru,
  • 2 jajka,
  • Skórka starta z 1 pomarańczy,
  • 45ml świeżo wyciśniętego soku z pomarańczy,
  • 125g mąki,
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia,
  • KREM:
  • 170g sera Philadelphia (lub innego kremowego),
  • 125g masła,
  • ¾ szklanki cukru pudru,
  • Kilka kropel aromatu pomarańczowego,
  • Pomarańczowy barwnik spożywczy,
  • DODATKOWO:
  • Plastry pomarańczy do dekoracji

PRZYGOTOWANIE:

BABECZKI: Wszystkie składniki na babeczki powinny być w temperaturze pokojowej. Formę muffinkową wykładamy papilotkami. Mąkę mieszamy z proszkiem do pieczenia. Piekarnik nagrzewamy do 180 stopni.

W misce umieszczamy masło, dodajemy cukier. Ucieramy je razem mikserem przez 5-7 minut na jasną i puszystą masę. Dodajemy po kolei po jednym jajku i ucieramy chwilkę po każdym dodaniu. Dodajemy skórkę startą z pomarańczy (wcześniej sparzonej) i miksujemy. Następnie dodajemy mąkę wymieszaną z proszkiem do pieczenia i miksujemy krótko do połączenia składników.

Na koniec dodajemy sok z pomarańczy i miksujemy. Ciasto rozkładamy pomiędzy 9 papilotek. Babeczki pieczemy około 20-25 minuty (do suchego patyczka).

Babeczki studzimy w formie muffinkowej. Gdy wystygną ozdabiamy je kremem.

KREM: Wszystkie składniki na krem powinny być w temperaturze pokojowej. W misce umieszczamy masło i cukier puder. Ucieramy je razem mikserem aż do uzyskania jasnej i puszystej masy maślanej (około 5-7 minut). Dodajemy stopniowo serek i cały czas ucieramy. Na końcu dodajemy barwnik i aromat pomarańczowy. Krem schładzamy w lodówce przez 1 godzinę wówczas będzie się ładnie układał na babeczkach.

Krem umieszczamy w szprycy lub rękawie cukierniczym z tylką w kształcie gwiazdki. Wyciskamy krem na babeczkę.

Babeczki przechowujemy w lodówce.

Życzę smacznego  :)

Babeczki pomarańczowe

Babeczki pomarańczowe

Może spodobają Ci się także:

CIASTO POMARAŃCZOWE

CIASTO POMARAŃCZOWE Z AGRESTEM

CIASTO POMARAŃCZOWE Z ŻURAWINĄ

BABECZKI POMARAŃCZOWE Z MALINAMI

 

Brak komentarzy do tej pory

Zostaw odpowiedź