Babeczki cytrynowe z malinami w lukrze

W “Weekendowej Cukierence” prezentuję Wam dzisiaj mięciutkie, puszyste, maślane babeczki cytrynowe udekorowane świeżymi malinami i lukrem. Czy cytryna i maliny to dobre połączenie? Pewnie, że tak. Przekonałam się o tym przy okazji serniczków i deseru. Babeczki przygotowuję się ekspresowo. Najpierw ubijamy całe jajka z cukrem. Powinniśmy je ubijać tak długo aż masa jajeczna stanie się jasna, puszysta. Później dodajemy mąkę, krótko mieszamy na wolnych obrotach. Na końcu dodajemy roztopione masło i cytrynę Reszta to już tylko pieczenie.

Babeczki cytrynowe z malinami w lukrze

Babeczki cytrynowe z malinami w lukrze

SKŁADNIKI (16-20 sztuk):

  • BABECZKI:
  • 1 cytryna,
  • 1 szklanka cukru,
  • 1 cukier waniliowy,
  • 4 duże jajka,
  • 1 szklanka mąki pszennej,
  • ½ szklanki mąki ziemniaczanej,
  • 1 i ½ łyżeczki proszku do pieczenia,
  • 200g masła,
  • LUKIER:
  • 2 łyżki mleka,
  • 10-12 łyżek cukru pudru,
  • Aromat cytrynowy,
  • DODATKOWO:
  • skórka starta z cytryny,
  • 20 malin,

PRZYGOTOWANIE:

BABECZKI: Wszystkie składniki na babeczki powinny być w temperaturze pokojowej. Cytrynę sparzamy. Ścieramy z niej skórkę i wyciskamy sok.

Foremkę muffinkową wykładamy papilotkami. Masło rozpuszczamy i studzimy. Powinno być letnie, ale nie zimne.

Mąkę pszenną mieszamy z mąką ziemniaczaną i proszkiem do pieczenia. Do miski wbijamy jajka, dodajemy cukier. Ubijamy je mikserem na największych obrotach miksera na jasną, puszystą masę (około 10 minut). Zmniejszamy obroty miksera i dodajemy suche składniki. Mieszamy tylko do połączenia. Następnie dodajemy masło, sok i skórkę z cytryny.  Mieszamy delikatnie na wolnych obrotach miksera lub szpatułką do połączenia składników. Masę rozkładamy pomiędzy papilotki. Ciasta nakładamy do ¾ wysokości foremki.

Babeczki pieczemy około 20-25 minut w piekarniku nagrzanym do 170 stopni (do suchego patyczka).

LUKIER: W misce umieszczamy mleko. Dodajemy kilka kropel aromatu cytrynowego. Następnie stopniowo dodajemy cukier puder i ucieramy aż do uzyskania gęstej masy.

Wystudzone babeczki polewamy częścią lukru. Każdą malinę dzielimy rękoma na 3-4 cząstki, wykładamy na wierzch babeczki i polewamy jeszcze odrobiną lukru. Babeczki dekorujemy także dodatkową skórką cytrynową i listkami mięty.

Życzę smacznego :)

Babeczki cytrynowe z malinami w lukrze

Babeczki cytrynowe z malinami w lukrze

Babeczki cytrynowe z malinami w lukrze

Babeczki cytrynowe z malinami w lukrze

Może spodobają Ci się także:

Jogurtowe babeczki cytrynowe

 

cytrynowe muffinki cukiniowe

Brak komentarzy do tej pory

Zostaw odpowiedź

Ta strona wykorzystuje pliki cookie. Używamy informacji zapisanych za pomocą plików cookies w celu zapewnienia maksymalnej wygody w korzystaniu z naszego serwisu. Mogą też korzystać z nich współpracujące z nami firmy badawcze oraz reklamowe. Jeżeli wyrażasz zgodę na zapisywanie informacji zawartej w cookies kliknij na „akceptuję". Jeśli nie wyrażasz zgody, ustawienia dotyczące plików cookies możesz zmienić w swojej przeglądarce. kliknij po więcej informacji

Niektóre informacje mogą być przesyłane do Użytkownika w postaci tzw. pliku cookie zapisywanego w pamięci urządzenia Użytkownika. Używamy informacji zapisanych za pomocą cookies i podobnych technologii m.in. w celu personalizowania serwisu dla Użytkownika, w celach reklamowych i statystycznych oraz w celu dostosowania naszych serwisów do indywidualnych potrzeb użytkowników. Mogą też stosować je współpracujące z nami firmy badawcze. Użytkownik może w każdej chwili zablokować akceptację plików cookie ale może to spowodować utrudnienia w korzystaniu z naszych serwisów internetowych. W programie służącym do obsługi internetu można zmienić ustawienia dotyczące akceptacji cookies.

zamknij