Zupa z białych szparagów z drobiowymi pulpecikami

Sezon na szparagi powoli się kończy. Zdążycie jeszcze przygotować tę wykwintną zupę, która jest 4 propozycją w trwającym na blogu Maratonie Zup. Zupa jest kremowa, gęsta, delikatna w smaku i sycąca, a to dzięki drobiowym pulpecikom. Podajemy ją z pieczywem. Wracam do tej zupy, gdy tylko pojawią się szparagi.

Wszystkim bardzo smakuje. Jej sekret tkwi w ugotowaniu wywaru najpierw na zdrewniałych końcówkach, a później na właściwych szparagów. Wydobywamy w ten sposób ze szparagów to co najlepsze. Dodajemy odrobinę soku z cytryny i śmietankę kremową oraz masło, a zupę zagęszczamy mąką. To naprawdę zupa godna polecenia 🙂 Pulpeciki zamiast smażyć możemy też ugotować na parze lub w wodzie.

Zobaczcie też inne przepisy na dania ze szparagami.

Zupa z białych szparagów z drobiowymi pulpecikami

Zupa z białych szparagów z drobiowymi pulpecikami

SKŁADNIKI (4 porcje):

  • 1 pęczek białych szparagów (500g),

  • 500g mięsa mielonego z indyka,

  • 1 jajko,

  • 1-2 łyżki bułki tartej,

  • 200g śmietany kremówki,

  • ½ cytryny,

  • 2 łyżki mąki,

  • 2 łyżki masła,

  • ½ łyżeczki oregano,

  • Sól,

  • Pieprz,

  • Szczypta cukru,

  • Olej do smażenia,

  • Natka pietruszki

PRZYGOTOWANIE:

Szparagi płuczemy i osuszamy. Odłamujemy twarde końcówki i obieramy je.

Twarde końcówki przekładamy do garnka i zalewamy 5 szklankami wody. Dodajemy do nich 2 plasterki cytryny, szczyptę cukru i soli i zagotowujemy. Gotujemy 15 minut. Po czym otrzymany wywar przecedzamy przez sitko, a twarde końcówki i plastry cytryny wyrzucamy. Gotowaliśmy je po to, aby wydobyć z nich smak i otrzymać wywar szparagowy.

Do wywaru dodajemy pokrojone na 2-3 kawałki pozostałe szparagi. Całość zagotowujemy i gotujemy około 15 minut tzn. do miękkości szparagów. Wówczas zupę znów przecedzamy przez sitko. Szparagami odkładamy na bok.

W garnku rozpuszczamy 2 łyżki masła. Dodajemy mąkę i chwilę smażymy aż do uzyskania jasnej zasmażki. Stopniowo wlewamy gorący wywar cały czas energicznie mieszając (aby nie zrobiły się grudki). Gdy wlejemy cały wywar wówczas dodajemy kremówkę i mieszamy. Uważamy, aby śmietana się nie zważyła (możemy ją wcześniej zahartować). Zupę gotujemy jeszcze 5 minut doprawiając do smaku solą, pieprzem i pozostałym sokiem z cytryny. Do zupy dodajemy ugotowane szparagi i zdejmujemy ją z ognia.

Mięso mielone mieszamy z jajkiem, bułką tartą, oregano, solą i pieprzem. Na patelni rozgrzewamy olej. Wilgotnymi dłońmi formujemy małe pulpeciki, wkładamy je na rozgrzany olej i smażymy na wolnym ogniu na rumiano z każdej strony.

Zupę podajemy z pulpecikami. Każdą porcję posypujemy natką pietruszki.

Życzę smacznego 🙂

Zupa z białych szparagów z drobiowymi pulpecikami

Zupa z białych szparagów z drobiowymi pulpecikami

Zupa z białych szparagów z drobiowymi pulpecikami

Zupa z białych szparagów z drobiowymi pulpecikami

 





2 komentarzy

  1. Mniamm 🙂

  2. dzięki pulpecikom syta 🙂

Pozostaw odpowiedź Małgorzata