Zapiekanka z kalarepką, ziemniakami i szynką

W tym tygodniu na blogu królują dania z młodymi warzywami. Będzie przepis m.in. na rabarbar, szpinak i młodą kapustę. A tymczasem zapraszam na pyszne danie obiadowe z kalarepki. Ta ziemniaczano-kalarepkowa „lazania” jest szybka do przygotowania, najwięcej czasu zajmuje jej pieczenie. Jeszcze lepiej smakuje dnia następnego odgrzewana, gdy smaki się przegryzą. Można przygotować ją wieczorem, a rano tylko podpiec.

Zapiekanka z kalarepką, ziemniakami i szynką

Zapiekanka z kalarepką, ziemniakami i szynką

SKŁADNIKI (3-4 porcje):

  • 2 kalarepki,

  • 750g ziemniaków,

  • 200g szynki,

  • 200g śmietany kremówki,

  • 150g żółtego sera,

  • Sól,

  • Pieprz,

  • Gałka muszkatołowa,

  • Zioła prowansalskie

PRZYGOTOWANIE:

Kalarepki i ziemniaki obieramy. Kroimy je w 3mm plasterki. Szynkę kroimy w cienkie plasterki lub możemy kupić od razu pokrojoną. Ser ścieramy na grubych oczkach tarki. Kremówkę mieszamy ze szczyptą soli, pieprzu, gałki muszkatołowej oraz ½ łyżeczki ziół prowansalskich.

Naczynie żaroodporne smarujemy odrobiną tłuszczu. Układamy kolejno warstwy: kalarepka, ziemniaki, szynka. Co drugą warstwę przesypujemy odrobiną startego sera i oprószamy solą i pieprzem. Ostatnią warstwą powinny być ziemniaki lub kalarepka.

Wierzch polewamy równomiernie śmietaną i posypujemy resztą sera.

Naczynie przykrywamy i pieczemy 1 godzinę w 180 stopniach. 15 minut przed końcem zapiekankę odkrywamy, aby ser się zarumienił z wierzchu.

Życzę smacznego 🙂

Zapiekanka z kalarepką, ziemniakami i szynką

Zapiekanka z kalarepką, ziemniakami i szynką

Zapiekanka z kalarepką, ziemniakami i szynką

Zapiekanka z kalarepką, ziemniakami i szynką

 





2 komentarzy

  1. ciekawy pomysł na zapiekankę 🙂

  2. Świetna, wygląda jak musaka:-)

Zostaw odpowiedź