Zalewajka to zupa o wiejskim rodowodzie. Wywodzi się z Polski centralnej. Pierwsze wzmianki na temat tej zupy pojawiły się w XIX wieku w Łodzi i Radomsku. Ludność w tamtych czasach żywiła się głównie ziemniakami oraz zbiorami leśnymi.

Nazwa zalewajka wywodzi się od słowa zalewać: zalewamy ugotowane ziemniaki białym barszczem. Dwie główne zalewajki znane w Polsce to radomszczańska (zawierająca słoninę i grzyby np. gąski) i świętokrzyska (zawierająca boczek lub kiełbasę). Zostały one wpisane na listę produktów tradycyjnych. Niektórzy gotują zalewajkę także na białej kiełbasie. Podana wówczas z jajkiem może stanowić wielkanocne śniadanie.




Zalewajka

Zalewajka

SKŁADNIKI (4 porcje):

  • 6 szklanek wody,

  • 1 szklanka barszcz białego w butelce,

  • 500g ziemniaków,

  • 250g cienkiej kiełbasy,

  • 1 średnia cebula,

  • 2 ząbki czosnku,

  • Garść suszonych grzybów (15g),

  • 1-2 łyżeczki majeranku,

  • 3 łyżki śmietany,

  • Sól,

  • Pieprz,

  • 2 liście laurowe,

  • 3 ziela angielskie,

  • DODATKOWO:

  • 3-4 jajka do podania

PRZYGOTOWANIE:

Suszone grzyby płuczemy w ciepłej wodzie. Przekładamy je do garnka. Cebulę obieramy i cała wkładamy do garnka. Czosnek obieramy i przekładamy do garnka razem z zielem angielskim i liśćmi laurowymi. Całość zalewamy wodą i wstawiamy na średni ogień, zagotowujemy. Gotujemy razem 20 minut. W tym czasie ziemniaki obieramy i kroimy w większą kostkę. Kiełbasę również kroimy w kostkę. Kiełbasę i ziemniaki dodajemy do garnka. Gotujemy razem do miękkości ziemniaków. Wówczas wlewamy barszcz biały w butelce i dodajemy majeranek. Mieszamy i zagotowujemy.




Śmietanę mieszamy z kilkoma chochlami gorącej zupy, aby ją zahartować. Dodajemy ją do zupy. Zupę jeszcze chwilkę gotujemy i doprawiamy do smaku.

Życzę smacznego :)

Uwaga:


1) W zależności od tego jak kwaśne zupy lubimy barszczu białego w butelce możemy dodać mniej np. ½ – ¾ szklanki.

Zalewajka

Zalewajka

Zalewajka

Zalewajka

Zalewajka

Zalewajka

12 komentarzy

  1. Jestem z Łodzi i zalewajkę je się tam bardzo często. Dzięki temu, po przeprowadzce do Trójmiasta “zaraziłam” tą zupą wszystkich moich znajomych. Jest to jedna z moich ulubionych zup! Świetnie smakuje z butelki, lecz niestety muszę przyznać, że nijak mają się one do prawdziwego zakwasu mojej babci, który był podstawą tej zupki :)

    • cukiereczek cukiereczek

      Martynko, to prawda. Domowy zakwas to skarb. My także uwielbiamy zalewajką i serwuję ją mojej rodzinie bardzo często, to typowo łódzka zupa :) Pozdrawiam

  2. Czy mogę użyć żuru? Nie dostałam barszczu białego w butelce :(

    • cukiereczek cukiereczek

      Tak :) Tylko dolewaj go stopniowo. Być może już pól szklanki wystarczy. To zależy jak kwaśne zupy lubisz.

  3. Właśnie gotuje. Juz pięknie pachnie w całej kuchni.

    • cukiereczek cukiereczek

      Ten zapach mmmm :) Agata mam nadzieję, że zupa będzie Ci smakować ;)

      • Cukiereczku, zupa wyszła przepyszna, dziś gotuje kolejny już raz. Bardzo dziękuję za przepis. :*

        • cukiereczek cukiereczek

          Bardzo mi miło :) Cieszę się, że smakuje :)

  4. Wlasnie bede robic, juz nie moge doczekac sie, wspanialy przepis.

    • cukiereczek cukiereczek

      Moniakurcza koniecznie daj znać jak Ci smakowała ;) sama zjadłabym teraz miseczkę pysznej zalewajki :)

  5. Bardzo smaczna i prosta zapu. Nie raz jeszcze na moim stole zagości :)

    IMG_20171207_133929_443

    • cukiereczek cukiereczek

      Aniu, cieszę się, że smakowała :)

Zostaw odpowiedź