Sznycle z szynki w sosie pomidorowo-koperkowym

Dzisiaj podpowiadam jak przygotować pyszny sos do duszonego mięsa. Ja użyłam szynki, ale w podobny sposób możecie przygotować schab czy polędwiczki. Przygotowanie wówczas będzie się różniło czasem duszenia mięsa. Wspomniany sos w smaku przypomina sos gołąbkowy. A koperek dodaje całemu daniu świeżości. Świetnie pasują do niego ziemniaki i lekka surówka. Myślę, że będzie tutaj pasowała także mizeria. Mięso dusimy około 1-1,5 godziny dzięki temu wychodzi miękkie i soczyste. Przygotowanie sosu jest bardzo proste. Po obsmażeniu mięsa zalewamy je wodą i dusimy. Na koniec sos zagęszczamy mąką, dodajemy śmietanę, koncentrat i gotowe.

Sznycle z szynki w sosie pomidorowo-koperkowym

Sznycle z szynki w sosie pomidorowo-koperkowym

SKŁADNIKI (8 porcji):

  • 1kg szynki wieprzowej,
  • 1 cebula,
  • 1 ząbek czosnku,
  • 1 liść laurowy,
  • 1 ziele angielskie,
  • 4 łyżeczki koncentratu pomidorowego,
  • 2 łyżki śmietany 18%,
  • 4-5 łyżek koperku,
  • 3-4 szklanki wody,
  • 1/3 łyżeczki ostrej papryki,
  • Sól,
  • Pieprz,
  • Olej do smażenia,
  • 4 łyżeczki mąki pszennej,
  • 2 łyżeczki mąki ziemniaczanej

PRZYGOTOWANIE:

Mięso kroimy w 1 cm plastry. Cebulę obieramy i kroimy w kostkę. Czosnek obieramy i przeciskamy przez praskę.

Na patelni rozgrzewamy odrobinę oleju. Obsmażamy plastry szynki na rumiano z obu stron. Mięso przekładamy do większego rondla. Na tłuszczu pozostałym po smażeniu mięsa szklimy cebulę. Pod koniec smażenia cebuli dodajemy czosnek. Podsmażoną cebulę dodajemy do mięsa. Na patelni wlewamy 1 szklankę wody i zagotowujemy ją zeskrobując smaczki mięsa. Wodą zalewamy mięso w garnku. Dodajemy liścia laurowego i ziele angielskie oraz szczyptę soli i pieprzu. Dodajemy także resztę wody. Całość zagotowujemy i dusimy pod przykryciem przez 1-15 godziny na wolnym ogniu (do miękkości mięsa).

Mąkę ziemniaczaną i pszenną rozrabiamy w niewielkiej ilości wody. Dodajemy do mięsa i szybko mieszamy. Sos wyraźnie zgęstnieje. Śmietanę hartujemy chochlą gorącego wywaru. Dodajemy ją do zawartości rondla razem z koncentratem pomidorowym. Gotujemy całość na ogniu jeszcze 5 minut doprawiając do smaku. 1 minutę przed końcem gotowania dodajemy posiekany koperek.

Życzę smacznego 🙂

Sznycle z szynki w sosie pomidorowo-koperkowym

Sznycle z szynki w sosie pomidorowo-koperkowym





Brak komentarzy do tej pory

Zostaw odpowiedź