Szaszłyki z ananasem, kurczakiem i papryką

Słodki ananas świetnie komponuję się z pikantnym mięsem z piersi kurczaka. Jako dodatek proponuję ryż, zieloną sałatę z pomidorkami koktajlowymi i ostry sos pomidorowy. Takie szaszłyki świetnie wpasują się w sezon grillowy, ale możemy je przygotować także na rodzinne imprezy (wówczas pieczemy je w piekarniku).

Szaszłyki z ananasem, kurczakiem i papryką

Szaszłyki z ananasem, kurczakiem i papryką

SKŁADNIKI (16 sztuk=4-6 porcji):

  • 500g piersi z kurczaka,

  • 1 świeży ananas,

  • 1 duża czerwona papryka,

  • MARYNATA:

  • 2 łyżki oleju,

  • 2 łyżeczki oregano,

  • 2/3 łyżeczki tymianku,

  • 2/3 łyżeczki kurkumy,

  • 1 łyżeczka kolendry,

  • 1 łyżeczka słodkiej wędzonej papryki,

  • 1/3 łyżeczki chili,

  • 2 łyżki posiekanej drobno natki pietruszki,

  • 2 ząbki czosnku,

  • Sól,

  • Pieprz,

PRZYGOTOWANIE:

Mięso z kurczaka pokrój w kostkę mniej więcej 1-1,5cm. Paprykę i świeżego ananasa pokrój w kostkę podobnej wielkości.

Wszystkie przyprawy wymieszaj ze sobą, dodaj posiekaną drobno natkę oraz przeciśnięty przez praskę czosnek. Dodaj olej i wymieszaj z przyprawami – powstania gęsta pasta. Mięso umieść w misce, dodaj ziołową pastę i dokładnie wymieszaj, aby mięso pokryło się przyprawami. Miskę zakryj folią spożywczą i odstaw na co najmniej godzinę (a najlepiej na całą noc) do lodówki.

Kilka godzin wcześniej patyczki do szaszłyków namocz w wodzie.

Na patyczki nadziewaj na przemian mięso, ananasa i paprykę. Postępuj tak do wyczerpania składników. Szaszłyki grilluj po kilka minut z każdej strony na rumiano.

Życzę smacznego :)

Uwaga:


1) Szaszłyki możesz też upiec w piekarniku (około 20 minut). Uważaj wówczas, aby nie przesuszyć mięsa.

Szaszłyki z ananasem, kurczakiem i papryką

Szaszłyki z ananasem, kurczakiem i papryką

Szaszłyki z ananasem, kurczakiem i papryką

Szaszłyki z ananasem, kurczakiem i papryką

2 komentarzy

  1. smakowite szaszłyki :)

  2. Jakie cudne kolory :-) Bardzo smakowite:-)

Zostaw odpowiedź