Słodko-kwaśne szaszłyki z kurczakiem

To jedne ze smaczniejszych szaszłyków jakie jadłam 🙂 A to dzięki słodko-kwaśnej marynacie, którą wprost uwielbiam. Szaszłyki bardzo szybko się robi, muszą tylko leżakować w marynacie, aby nabrały słodko-kwaśnego smaku. Podałam je z grillową sałatką i pieczywem, można je również podać z ryżem. Spróbujcie, a na pewno nie pożałujecie.

Składniki(10 sztuk):

  • 500g piersi z kurczaka,
  • 2 łyżki miodu,
  • 2 łyżki sosu sojowego,
  • 2 łyżki przecieru pomidorowego,
  • 4 łyżki octu winnego,
  • 1 łyżka sosu worcester,
  • sok z 1/2 cytryny,
  • 2 ząbki czosnku przeciśniętego przez praskę,
  • 1/2 łyżeczki słodkiej papryki,
  • szczypta ostrej papryki,
  • sól,
  • pieprz

Przygotowanie:

Patyczki do szaszłyków moczymy przez 30 minut w letniej wodzie. Składniki marynaty mieszamy ze sobą. Kurczaka płuczemy i osuszamy. Następnie kroimy go w cienkie paseczki. Mięso wkładamy do miski, zalewamy przygotowaną marynatą i odstawiamy do lodówki na całą noc.

Następnego dnia mięso nabijamy na wykałaczki tworząc kształt węża. Mięso grillujemy kilka minut. Ponieważ mięso jest cienko pokrojone to szaszłyki będą szybko gotowe. Z uwagi na obecność miodu nie dokładamy do mięsa warzyw, bo nie zdążą się ugrilliować. Można je grillować osobno. Szaszłyki podać z pieczywem i sałatką/surówką. Smacznego 🙂





Brak komentarzy do tej pory

Zostaw odpowiedź