Schab pod szpinakową pierzynką

Niedawno, w jakiejś gazecie, rzucił mi się w oczy indyk zapiekany pod brokułami. Pomyślałam sobie, że to naprawdę świetny sposób na obiad. Ponieważ lubię szpinak, a i schab w mojej kuchni gości bardzo często, najczęściej w postaci bitek, to wymyśliłam sobie schab pod szpinakową pierzynką.

Nie sądziłam, że wyjdzie mi takie pyszne danie 🙂 Schab wyszedł bardzo soczysty, mam wrażenie, że to dzięki szpinakowi, który chroni go przed wysuszeniem. Kotleciki były tak smaczne, że nie mogłam przestać ich jeść 😉 Gorąco je polecam 🙂 Są bardzo szybkie do przygotowania, będą świetną alternatywą dla zwykłych schabowych.

Składniki:

  • schab 300g,
  • szpinak mrożony 200g,
  • 1 ząbek czosnku,
  • 1 cebula,
  • ser zółty 50g,
  • sól,
  • pieprz,
  • gałka muszkatołowa 1/3 łyżeczki
Przygotowanie:
 

Schab kroimy na plastry i lekko rozbijamy (najlepiej przez folię). Kotlety oprószamy solą i pieprzem i odstawiamy na chwilę do lodówki. Następnie podsmażamy go na rumiano z obu stron. Cebulę obieramy i kroimy w kostkę. Na patelni rozgrzewamy olej i podsmażamy cebulę, po chwili dodajemy przeciśnięty przez praskę czosnek.

Kolejno dodajemy szpinak. Szpinak podsmażamy doprawiając do smaku solą, pieprzem i gałką muszkatołową. Na kotlety wykładamy porcję szpinaku, Całość posypujemy startym na małych oczkach tarki żółtym serem. Zapiekamy przez około 20 minut w piekarniku nagrzanym do 200 stopni - aż ser się lekko zarumieni. Schab jest bardzo soczysty, naprawdę jest pyszny. Smacznego 🙂





3 komentarzy

  1. Często przygotowuję taki schab na niedzielny obiad. Pani Kasiu dziękuję za pyszną inspirację.

    • cukiereczek

      Nie ma za co 😉 cieszę się, że smakuje 😉

  2. cukiereczek

    Zdjęcie nadesłała Pani Marta S.
    “Dzisiaj próbowałam schab ze szpinakową pierzynką. Pychhhhaa!” – Tak Pani Marta napisała na facebooku o schabie pod szpinakową pierzynką.

    schabzeszpinakiem

Zostaw odpowiedź