Pulpeciki w sosie z boczkiem

To obiad dla prawdziwego mężczyzny. Oprócz mięsnych pulpecików mamy tutaj także boczek. Sos jest delikatny. Możemy wzbogacić go o dodatek kwaśnej śmietany. Do takich pulpecików świetnie pasuje surówka z ogórków lub ogórek kiszony. Świetnie jako dodatek sprawdzą się ziemniaki czy kasza.

Pulpeciki w sosie  z boczkiem

Pulpeciki w sosie z boczkiem

SKŁADNIKI :

  • PULPECIKI:
  • 500g mięsa mielonego wieprzowego,
  • 1 duża cebula,
  • 1 jajko,
  • 3 łyżki bułki tartej,
  • Sól,
  • Pieprz,
  • Olej do smażenia,
  • SOS:
  • 100g boczku wędzonego,
  • 2-2,5 szklanki wody,
  • 1 łyżka mąki pszennej,
  • Sól,
  • Pieprz,

PRZYGOTOWANIE:

PULPECIKI: Cebulę obieramy i bardzo drobno siekamy. Szklimy ją na patelni. W misce umieszczamy mięso, połowę cebuli, jajko i bułkę tartą. Dodajemy szczyptę soli i pieprzu, mieszamy. Z masy mięsnej formujemy kulki wielkości orzecha włoskiego. Na patelni rozgrzewamy odrobinę oleju i partiami obsmażamy pulpeciki. Podsmażone pulpeciki przekładamy do rondla.

SOS: Boczek kroimy w kostkę. Obsmażamy go na rumiano na patelni, na której smażyliśmy mięso. Gdy będzie gotowy to przekładamy go do pulpecików. Do tłuszczu pozostałego po smażeniu boczku dodajemy 1 łyżkę mąki. Chwilkę ją smażymy aż się zarumieni i stopniowo podlewamy wodą. Masa powinna nam gęstnieć. Mieszamy i zeskrobujemy smaczki z mięsa. Gdy woda się zagotuję to przelewamy ją do rondla z pulpecikami.

Pulpeciki zagotowujemy i dusimy na wolnym ogniu pod przykryciem około 20 minut często mieszając.

Do sou możemy dodać 1 łyżkę śmietany pod koniec smażenia.

Życzę smacznego :)

Brak komentarzy do tej pory

Zostaw odpowiedź