Pulpeciki w sosie pomidorowym z koperkiem

Jakiś czas temu przygotowałam sznycle z szynki wieprzowej w sosie pomidorowym z koperkiem. Postanowiłam w ten sam sposób przygotować pulpeciki. I powiem Wam, że wyszły pyszne. Najlepiej smakują z ziemniakami z wody i ogórkiem konserwowym. Świetnie się odgrzewają. Pulpeciki to bardzo lubiane przez nas danie. Znajdziecie na blogu kilkanaście przepisów na ich przygotowanie - zapraszam TUTAJ.

SKŁADNIKI (4 porcje):

  • PULPECIKI:
  • 500g mięsa mielonego wieprzowego,
  • 1 duża cebula,
  • 1 jajko,
  • 1 łyżeczka oregano
  • 3-4 łyżki bułki tartej,
  • Sól,
  • Pieprz,
  • Olej do smażenia,
  • SOS:
  • 1 ziele angielskie,
  • 1 liść laurowy,
  • 4 łyżeczki koncentratu pomidorowego,
  • 2 łyżki śmietany 18%,
  • 2-2,5 szklanki wody,
  • 2-3 łyżeczki mąki pszennej,
  • Szczypta ostrej papryki,
  • ½ łyżeczki słodkiej papryki,
  • 2 łyżki koperku,
  • Sól,
  • Pieprz,

PRZYGOTOWANIE:

PULPECIKI: Cebulę obieramy i bardzo drobno siekamy. Szklimy ją na patelni. W misce umieszczamy mięso, połowę cebuli, jajko i bułkę tartą. Dodajemy szczyptę soli i pieprzu, mieszamy. Z masy mięsnej formujemy kulki wielkości orzecha włoskiego.

Przygotowanie pulpecików

Przygotowanie pulpecików

Na patelni rozgrzewamy odrobinę oleju i partiami obsmażamy pulpeciki. Podsmażone pulpeciki przekładamy do rondla.

SOS: Pulpeciki zalewamy wodą. Dodajemy liść laurowy, ziele angielskie i całość zagotowujemy. Pulpeciki dusimy na wolnym ogniu pod przykryciem około 20 minut.

Następnie do miseczki wlewamy śmietanę. Dodajemy chochlę gorącego wywaru z duszenia mięsa i mieszamy (hartujemy śmietanę). Śmietanę razem z koncentratem pomidorowym i przyprawami dodajemy do zawartości rondla. Mąkę rozrabiamy w zimnej wodzie i dodajemy do gotującego się na wolnym ogniu sosu, mieszamy. Rozrobioną mąkę dodajemy stopniowo. Gdy sos już jest gęsty to doprawiamy go do smaku i zdejmujemy z ognia. Dodajemy koperek, mieszamy.

Życzę smacznego  🙂

Pulpeciki w sosie pomidorowym z koperkiem

Pulpeciki w sosie pomidorowym z koperkiem





4 komentarzy

  1. Dziś zrobiłam, jedliśmy z kluskami śląskimi. Sosik jest przepyszny. Polecam przepis <333

    • cukiereczek

      Bardzo mi miło 🙂

  2. Witam
    Robiłem już dwa razy?
    Za każdym razem pyszne
    Pzdr

    • cukiereczek

      Cieszę się ?

Zostaw odpowiedź