Pulpeciki w sosie dyniowym z koperkiem

Sos ma bardzo delikatny, kremowy smak. Pulpeciki podajemy z ziemniakami, kaszą lub ryżem. Pasuje do nich sałata w sosie.

Pulpeciki w sosie dyniowym z koperkiem

Pulpeciki w sosie dyniowym z koperkiem

SKŁADNIKI :

  • PULPECIKI:
  • 500g mięsa mielonego wieprzowego,
  • 1 mała cebula,
  • 1 jajko,
  • 4 łyżki bułki tartej,
  • 1 łyżeczka oregano,
  • Olej do smażenia,
  • SOS:
  • 100g dyni,
  • 2 łyżki śmietany 18%,
  • 2 szklanki wody,
  • 2 łyżki posiekanego koperku,
  • 1 łyżeczka mąki pszennej,
  • 1 łyżeczka mąki ziemniaczanej,
  • ½ łyżeczki kurkumy,
  • Sól,
  • Pieprz,

PRZYGOTOWANIE:

PULPECIKI: Cebulę obieramy i bardzo drobno siekamy. W misce umieszczamy mięso, cebulę, oregano, jajko i bułkę tartą. Dodajemy szczyptę soli i pieprzu, mieszamy. Z masy mięsnej formujemy kulki wielkości orzecha włoskiego. Na patelni rozgrzewamy odrobinę oleju i partiami obsmażamy pulpeciki.

SOS: Dynię ścieramy na grubych oczkach tarki. W garnku lub na głębszej patelni zagotowujemy 2 szklanki wody. Dodajemy podsmażone pulpeciki i gotujemy na wolnym ogniu pod przykryciem przez 5 minut. Kolejno dodajemy startą dynię i kurkumę. Ponownie zagotowujemy całość i gotujemy na wolnym ogniu przez 15 minut. Co jakiś czas mieszamy.

Obie mąki mieszamy ze sobą i rozrabiamy w niewielkiej ilości zimnej wody. Wlewamy je do sosu i sos zagotowujemy. Do śmietany dodajemy kilka łyżek gorącego wywaru, aby ją zahartować. Śmietankę wlewamy do sosu z pulpecikami i chwilkę podgrzewamy. Zdejmujemy danie z ognia i dodajemy koperek, mieszamy. Ewentualnie doprawiamy do smaku.

Życzę smacznego  :)

Brak komentarzy do tej pory

Zostaw odpowiedź