Polędwiczki w sosie z suszonymi pomidorami

Bardzo lubimy mięsa i sosy z dodatkiem suszonych pomidorów. Są takie aromatyczne. Przygotowałam m.in.:

Warto wykorzystać także olej ze słoika z suszonych pomidorów. Tak też zrobiłam i mięso obsmażyłam właśnie na nim. Mięso po podsmażeniu zalałam najpierw wytrawnym białym winem. Gdy wino zredukowało się do połowy, zalałam je gorącym bulionem. Następnie dusiłam je pod przykryciem przez godzinę na wolnym ogniu. Dzięki temu wyjdzie bardzo mięciutkie i soczyste. Dodałam suszone pomidory i dusiłam dosłownie 5 minut. Następnie sos wzbogaciłam dodatkiem kremowej śmietanki i zagęściłam go mąką. Danie podałam z makaronem pełnoziarnistym spaghetti, ale będzie pasował do nich również ryż czy ziemniaki. Jeśli polędwiczki podamy z ziemniakami to podałabym do nich tylko lekką sałatkę np. sałatę w śmietanie. Gorąco polecam takie danie na uroczysty obiad.

Polędwiczki w sosie z suszonymi pomidorami

Polędwiczki w sosie z suszonymi pomidorami

SKŁADNIKI (4 porcje):

  • 1 polędwiczka wieprzowa (około 400g),

  • ½ cebuli,

  • 2 ząbki czosnku,

  • 10 suszonych pomidorów (około 70g),

  • 2 łyżki oleju z suszonych pomidorów,

  • 100g śmietany kremówki,

  • ¼ szklanki białego wytrawnego wina,

  • 2 szklanki wody,

  • 1/3 łyżeczki ostrej papryki,

  • Kilak listków świeżej bazylii,

  • Sól,

  • Pieprz,

  • 1 łyżeczka mąki pszennej,

  • 1 łyżeczka mąki ziemniaczanej,

PRZYGOTOWANIE:

Polędwiczkę kroimy na plastry grubości 1cm. Lekko rozklepujemy je dłonią. Cebulę obieramy i kroimy w kostkę. Czosnek obieramy i przeciskamy przez praskę. Suszone pomidory kroimy na mniejsze kawałki.

Na patelni rozgrzewamy olej z suszonych pomidorów. Obsmażamy partiami polędwiczki na rumiano z obu stron. Mięso przekładamy do większego rondla. Na tłuszczu pozostałym po smażeniu mięsa obsmażamy cebulę. Gdy cebula się zeszkli dodajemy czosnek i jeszcze chwilkę smażymy. Podsmażoną cebulę przekładamy do mięsa. Zalewamy całość winem. Gotujemy razem na wolnym ogniu aż wino zredukuję się o połowę. W tym czasie na patelnię po smażeniu cebuli wlewamy 2 szklanki wody i zagotowujemy je zeskrobując smaczki mięsa. Gorącą wodą zalewamy mięso w rondlu. Polędwiczki dusimy na wolnym ogniu pod przykryciem około 1 godziny doprawiając w między czasie do smaku.

Po tym czasie dodajemy suszone pomidory, dusimy jeszcze 5 minut. Dodajemy śmietanę kremówkę zahartowaną kilkoma łyżkami gorącego wywaru, mieszamy. Oba rodzaje mąki mieszamy w kilku łyżkach wody i dodajemy do mięsa. Sos powinien zgęstnieć.

Życzę smacznego :)

Polędwiczki w sosie z suszonymi pomidorami

Polędwiczki w sosie z suszonymi pomidorami

Brak komentarzy do tej pory

Zostaw odpowiedź