Polędwiczki w sosie z suszonymi pomidorami

Bardzo lubimy mięsa i sosy z dodatkiem suszonych pomidorów. Są takie aromatyczne. Przygotowałam m.in.:

Warto wykorzystać także olej ze słoika z suszonych pomidorów. Tak też zrobiłam i mięso obsmażyłam właśnie na nim. Mięso po podsmażeniu zalałam najpierw wytrawnym białym winem. Gdy wino zredukowało się do połowy, zalałam je gorącym bulionem. Następnie dusiłam je pod przykryciem przez godzinę na wolnym ogniu. Dzięki temu wyjdzie bardzo mięciutkie i soczyste.

Dodałam suszone pomidory i dusiłam dosłownie 5 minut. Następnie sos wzbogaciłam dodatkiem kremowej śmietanki i zagęściłam go mąką. Danie podałam z makaronem pełnoziarnistym spaghetti, ale będzie pasował do nich również ryż czy ziemniaki. Jeśli polędwiczki podamy z ziemniakami to podałabym do nich tylko lekką sałatkę np. sałatę w śmietanie. Gorąco polecam takie danie na uroczysty obiad.

Polędwiczki w sosie z suszonymi pomidorami

Polędwiczki w sosie z suszonymi pomidorami

SKŁADNIKI (4 porcje):

  • 1 polędwiczka wieprzowa (około 400g),

  • ½ cebuli,

  • 2 ząbki czosnku,

  • 10 suszonych pomidorów (około 70g),

  • 2 łyżki oleju z suszonych pomidorów,

  • 100g śmietany kremówki,

  • ¼ szklanki białego wytrawnego wina,

  • 2 szklanki wody,

  • 1/3 łyżeczki ostrej papryki,

  • Kilak listków świeżej bazylii,

  • Sól,

  • Pieprz,

  • 1 łyżeczka mąki pszennej,

  • 1 łyżeczka mąki ziemniaczanej,

PRZYGOTOWANIE:

Polędwiczkę kroimy na plastry grubości 1cm. Lekko rozklepujemy je dłonią. Cebulę obieramy i kroimy w kostkę. Czosnek obieramy i przeciskamy przez praskę. Suszone pomidory kroimy na mniejsze kawałki.

Na patelni rozgrzewamy olej z suszonych pomidorów. Obsmażamy partiami polędwiczki na rumiano z obu stron. Mięso przekładamy do większego rondla. Na tłuszczu pozostałym po smażeniu mięsa obsmażamy cebulę. Gdy cebula się zeszkli dodajemy czosnek i jeszcze chwilkę smażymy. Podsmażoną cebulę przekładamy do mięsa. Zalewamy całość winem. Gotujemy razem na wolnym ogniu aż wino zredukuję się o połowę. W tym czasie na patelnię po smażeniu cebuli wlewamy 2 szklanki wody i zagotowujemy je zeskrobując smaczki mięsa. Gorącą wodą zalewamy mięso w rondlu. Polędwiczki dusimy na wolnym ogniu pod przykryciem około 1 godziny doprawiając w między czasie do smaku.

Po tym czasie dodajemy suszone pomidory, dusimy jeszcze 5 minut. Dodajemy śmietanę kremówkę zahartowaną kilkoma łyżkami gorącego wywaru, mieszamy. Oba rodzaje mąki mieszamy w kilku łyżkach wody i dodajemy do mięsa. Sos powinien zgęstnieć.

Życzę smacznego :)

Polędwiczki w sosie z suszonymi pomidorami

Polędwiczki w sosie z suszonymi pomidorami

Brak komentarzy do tej pory

Zostaw odpowiedź

Ta strona wykorzystuje pliki cookie. Używamy informacji zapisanych za pomocą plików cookies w celu zapewnienia maksymalnej wygody w korzystaniu z naszego serwisu. Mogą też korzystać z nich współpracujące z nami firmy badawcze oraz reklamowe. Jeżeli wyrażasz zgodę na zapisywanie informacji zawartej w cookies kliknij na „akceptuję". Jeśli nie wyrażasz zgody, ustawienia dotyczące plików cookies możesz zmienić w swojej przeglądarce. kliknij po więcej informacji

Niektóre informacje mogą być przesyłane do Użytkownika w postaci tzw. pliku cookie zapisywanego w pamięci urządzenia Użytkownika. Używamy informacji zapisanych za pomocą cookies i podobnych technologii m.in. w celu personalizowania serwisu dla Użytkownika, w celach reklamowych i statystycznych oraz w celu dostosowania naszych serwisów do indywidualnych potrzeb użytkowników. Mogą też stosować je współpracujące z nami firmy badawcze. Użytkownik może w każdej chwili zablokować akceptację plików cookie ale może to spowodować utrudnienia w korzystaniu z naszych serwisów internetowych. W programie służącym do obsługi internetu można zmienić ustawienia dotyczące akceptacji cookies.

zamknij