Polędwiczki pieczone z ziemniakami i papryką

Bardzo łatwa do przygotowania potrawa z polędwiczek wieprzowych. Idealna na lunch lub obiad. Ziemniaki wcześniej obgotowujemy. Dzięki temu zabiegowi całą potrawę pieczemy krócej w piekarniku i nie dopuszczamy do wysuszenia mięsa.

Polędwiczki pieczone z ziemniakami i papryką

Polędwiczki pieczone z ziemniakami i papryką

SKŁADNIKI (2 porcje):

  • 200g polędwiczki wieprzowej,
  • 1 papryka (240g),
  • 1 cebula (120g),
  • 320g obranych ziemniaków,
  • 2 łyżki oliwy z oliwek (20g),
  • ½ łyżeczki oregano,
  • ½ łyżeczki słodkiej papryki,
  • Szczypta chili,
  • 1 i ½ łyżeczki ziół prowansalskich,
  • ½ łyżeczki koperku suszonego lub 1 łyżeczka świeżego,
  • Sól,
  • pieprz

PRZYGOTOWANIE:

Cebulę obieramy i kroimy w piórka. Paprykę myjemy, usuwamy z niej gniazda nasienne i kroimy ją w większą kostkę. Polędwiczkę kroimy w kawałki 2cm.

Obrane ziemniaki kroimy w większą kostkę. W rondelku zagotowujemy wodę i dodajemy ziemniaki. Obgotowujemy je przez 7-10 minut. Następnie odcedzamy i pozwalamy im ostygnąć.

Wszystkie składniki umieszczamy w większej misce. Oliwę z oliwek mieszamy z przyprawami i dodajemy do warzyw i mięsa. Dokładnie mieszamy, aby przyprawy pokryły wszystkie składniki. Miskę zakrywamy folią i odstawiamy na co najmniej 30 minut do lodówki, a najlepiej na całą noc.




Piekarnik nagrzewamy do 180 stopni. Zawartość miski przekładamy do naczynia żaroodpornego. Całość zapiekamy około 20-30 minut (do miękkości mięsa i ziemniaków). Gdyby potrawa zaczynała się spiekać to przykrywamy ją folią.

Życzę smacznego 🙂

Uwaga:

1) Składniki możemy również nadziać na patyczki do szaszłyków i upiec je w piekarniku.

2) Całe danie będzie zawierało około 758kcal. Proponuję podanie 2 porcji. Wówczas jedna porcja będzie zawierała około 379kcal, w tym:

  • węglowodany – 44,9g,
  • białko – 28,0g,
  • tłuszcz – 12,4g,
  • błonnik – 10,0g.

Potrawę proponuję podać na obiad.





1 Komentarz

  1. pyszne danie 🙂 lubię takie zapiekańce 🙂

Pozostaw odpowiedź Ania - Fabryka Pomysłów