Pizzerinki z cukinii

Rozpoczął się sezon na cukinię. Jeśli nie wiecie jak ją wykorzystać w kuchni to przychodzę Wam dziś z pomocą. Proponuję pyszne pizzerinki przygotowane na spodzie z cukinii, z mozzarellą i szynką. Do swoich pizzerinek użyłam koncentratu pomidorowego, ale tak naprawdę możecie wykorzystać swój ulubiony sos do pizzy. Przygotowuję się je bardzo szybko bowiem cukinia nie potrzebuje dużo czasu, aby zmięknąć. Polecam je szczególnie osobom na diecie.

Pizzerinki z cukinii

Pizzerinki z cukinii

SKŁADNIKI (2 porcje):

  • 1 większa cukinia (około 300g)
  • 80g sera mozzarella,
  • 80g szynki lub polędwicy sopockiej,
  • 4 łyżeczki koncentratu pomidorowego (20g),
  • Sól,
  • Pieprz,
  • Oregano lub bazylia

PRZYGOTOWANIE:

Cukinię kroimy w grubsze plasterki. Powinny mieć około 1cm grubości. Plastry układamy na desce i oprószamy je solą. Odstawiamy cukinię na kilka minut. Następnie ręcznikiem papierowym osuszamy każdy plasterek.

W tym czasie szynkę kroimy w kostkę. Ser mozzarella kroimy w plasterki lub w kostkę.

Piekarnik nagrzewamy do 200 stopni.

Plastry cukinii smarujemy koncentratem pomidorowym. Następnie oprószamy je pieprzem i ziołami. Następnie wykładamy szynkę, a na wierzch mozzarellę.

Pizzerinki zapiekamy około 10-12 minut.

Życzę smacznego 🙂

Uwaga:

1) Jedna porcja pizzerinek będzie zawierała około 171kcal, w tym:

  • węglowodany – 7,7g,
  • białko – 16,5g,
  • tłuszcz – 8,6g,
  • błonnik – 1,5g.

Koktajl proponuję podać na drugie śniadanie lub kolację.

2) Przepis jest odpowiedni dla osób będących na diecie z cukrzycą ciążową. Pizzerinki wówczas należy podać z pieczywem lekkim posmarowanym odrobiną masła. Idealne na drugie śniadanie lub podwieczorek.

Pizzerinki z cukinii

Pizzerinki z cukinii





4 komentarzy

  1. W końcu jakieś lekkie pyszności na ciepło na obiadek

    • cukiereczek

      Wyszły idealnie ?

  2. Muszę zrobić te pizzerinki, mam mnóstwo cukiniowy h zbiorów

    • cukiereczek

      Polecam je gorąco 😃

Zostaw odpowiedź