Pierś z indyka faszerowana szpinakiem, suszonymi pomidorami i fetą, w szynce parmeńskiej

Roladę, którą Wam dziś prezentuję możemy przygotować na codzienny, ale także świąteczny obiad. Możemy podać z kaszą jaglaną. Wówczas kaszę możemy wymieszać z sokami powstałymi z pieczenia mięsa. Możemy ją podać też z ziemniakami z wody - polewamy je wówczas sokami z pieczenia mięsa. Świetnym dodatkiem będą też pieczone ziemniaki. Jako dodatek proponuję lekką sałatę lub warzywa na parze.

Nie martwcie się jeśli nie zjecie całej rolady od razu. Roladę możemy odgrzewać. Kroimy ją wówczas  w grube plastry i obsmażamy na rumiano na patelni. Smacznego 🙂

Pierś z indyka faszerowana szpinakiem, suszonymi pomidorami i fetą

Pierś z indyka faszerowana szpinakiem, suszonymi pomidorami i fetą

SKŁADNIKI (6 porcji):

  • 1 filet z piersi indyka (około 800g),
  • 350g świeżego szpinaku,
  • 120g sera feta,
  • 8 suszonych pomidorów,
  • 8-10 plastrów szynki parmeńskiej,
  • 3 ząbki czosnku,
  • Sól,
  • Pieprz,
  • Oliwa z oliwek

PRZYGOTOWANIE:

Filet z indyka rozkrawamy tak „jak książkę”. Następnie układamy go na desce i rozbijamy delikatnie tłuczkiem tak, aby powstał w miarę cienki filet. Najlepiej jest to zrobić przez folię, aby nie poszarpać mięsa.

Filet delikatnie oprószamy solą i pieprzem oraz skrapiamy oliwą z oliwek. Mięsa nie solimy zbyt dużo, bo będzie słone od fety i szynki parmeńskiej. Mięso odstawiamy i przygotowujemy nadzienie.

Liście szpinaku płuczemy. Na suchą patelnię wrzucamy szpinak i smażymy go aż zwiędnie i cała woda z niego wyparuję. Wówczas dodajemy przeciśnięty przez praskę czosnek. Mieszamy i smażymy jeszcze 1 minutę. Szpinak zdejmujemy z ognia i studzimy.

Ser feta kruszymy.

Powstały płat mięsa rozkładamy ponownie na desce. Na jego połowie układamy szpinak. Na szpinaku układamy pokruszony ser feta. Na serze układamy pasek z suszonych pomidorów. Płat mięsa zwijamy ciasno w roladę. Miejsca łączeń możemy później spiąć wykałaczkami.

Na desce układamy nachodzące na siebie plasterki szynki parmeńskiej na wielkość naszej rolady. Na brzegu układamy roladę mięsną i owijamy ją w szynkę.

Przygotowaną roladę układamy w naczyniu żaroodpornym łączeniem do spodu. Smarujemy ją 2-3 łyżkami oleju z suszonych pomidorów. Na dno naczynia wlewamy około ¼ szklanki wody. Roladę pieczemy 30 minut w piekarniku nagrzanym do 200 stopni. Następnie zmniejszamy temperaturę do 180 stopni i pieczemy jeszcze 20-30 minut. Roladę podczas pieczenia możemy przykryć folią aluminiową jeśli zacznie się za bardzo spiekać. Piekarnik wyłączamy i zostawiamy w nim mięso na 15 minut, nie otwieramy drzwiczek piekarnika.

Życzę smacznego  🙂

Pierś z indyka faszerowana szpinakiem, suszonymi pomidorami i fetą

Pierś z indyka faszerowana szpinakiem, suszonymi pomidorami i fetą

Pierś z indyka faszerowana szpinakiem, suszonymi pomidorami i fetą

Pierś z indyka faszerowana szpinakiem, suszonymi pomidorami i fetą

Pierś z indyka faszerowana szpinakiem, suszonymi pomidorami i fetą

Pierś z indyka faszerowana szpinakiem, suszonymi pomidorami i fetą





3 komentarzy

  1. Ależ wyśmienite danie! Z wielką przyjemnością zjadłabym takie na obiad.. lecz czasu brak 🙁

  2. Super przepis. Wyszło pyszne. tylko jaki sos do tego zrobić ?

    • cukiereczek

      Cieszę się, że smakuje 🤤 Może sos śmietanowy? 😃

Zostaw odpowiedź