Pierogi z mięsem i kiszoną kapustą

Od dziś do końca tygodnia na moim blogu będą królowały pierogi :) Pierogi uwielbiamy, przygotowuję je bardzo często, z różnego ciasta, z różnym farszem.
Zaczynamy od pierogów wywodzących się z kuchni polskiej. Specjalnie umieszczam je jako pierwsze, bo pewnie wielu z Was zostało po wczorajszym rosole mięso i nie wiecie jak je wykorzystać :) Te pierogi to najlepszy sposób na wykorzystanie mięsa pozostałego z rosołu. Pierogi są bardzo sycące, świetnie będzie pasował do nich także kubek czerwonego barszczu.



Zajrzyjcie już jutro na bloga, pojawi się wspaniała propozycja pierogowa :)

SKŁADNIKI:

  • CIASTO:
  • 500 g mąki,
  • 2 łyżka oleju,
  • Szczypta soli,
  • ciepła woda (około 1 szklanki),
  • NADZIENIE:
  • 400g mięsa z rosołu,
  • 400g kiszonej kapusty,
  • 1 cebula,
  • 1 łyżeczka majeranku,
  • Szczypta słodkiej i ostrej papryki,
  • Sól,
  • Pieprz,

PRZYGOTOWANIE:

NADZIENIE: Kiszoną kapustę płuczemy w letniej wodzie. Przekładamy ją do garnka, zalewamy wodą, dodajemy szczyptę soli i gotujemy do miękkości. Następnie odcedzamy, studzimy, odciskamy i drobno siekamy.
Cebulę obieramy, drobno kroimy i szklimy na oleju.
Mięso z rosołu mielimy razem z cebulą w maszynce do mielenia mięsa lub drobno siekamy.
W misce łączymy wszystkie składniki, dokładnie mieszamy aż do połączenia się składników, doprawiamy do smaku.
Gdyby farsz wydawał się za suchy to dodajemy kilka łyżek bulionu lub gorącej wody.
CIASTO: Do miski wsypujemy mąkę, dodajemy oliwę i stopniowo wlewamy letnią wodą zagniatając ciasto. Następnie ciasto przenosimy na stolnicę, podsypujemy je mąką i wyrabiamy aż stanie się elastyczne. Ciasto rozwałkowujemy na placek ok. 5mm i większą szklanką wycinamy koła. Na każdym kole układamy porcje farszu i zlepiamy pierogi. Zagotowujemy wodę ze szczyptą soli. Wrzucamy pierogi i gotujemy około 2-3 minuty od wypłynięcia. Podajemy z podsmażoną cebulką lub skwarkami. Życzę smacznego :-)

Brak komentarzy do tej pory

Zostaw odpowiedź

Ta strona wykorzystuje pliki cookie. Używamy informacji zapisanych za pomocą plików cookies w celu zapewnienia maksymalnej wygody w korzystaniu z naszego serwisu. Mogą też korzystać z nich współpracujące z nami firmy badawcze oraz reklamowe. Jeżeli wyrażasz zgodę na zapisywanie informacji zawartej w cookies kliknij na „akceptuję". Jeśli nie wyrażasz zgody, ustawienia dotyczące plików cookies możesz zmienić w swojej przeglądarce. kliknij po więcej informacji

Niektóre informacje mogą być przesyłane do Użytkownika w postaci tzw. pliku cookie zapisywanego w pamięci urządzenia Użytkownika. Używamy informacji zapisanych za pomocą cookies i podobnych technologii m.in. w celu personalizowania serwisu dla Użytkownika, w celach reklamowych i statystycznych oraz w celu dostosowania naszych serwisów do indywidualnych potrzeb użytkowników. Mogą też stosować je współpracujące z nami firmy badawcze. Użytkownik może w każdej chwili zablokować akceptację plików cookie ale może to spowodować utrudnienia w korzystaniu z naszych serwisów internetowych. W programie służącym do obsługi internetu można zmienić ustawienia dotyczące akceptacji cookies.

zamknij