Mini roladki w sosie winogronowym

Jak wiecie, jeszcze studiuję i czasem nie mam tyle czasu ile bym chciała na gotowanie. Był taki okres, że przez kilka dni nie weszłam "na poważnie" do kuchni, tzn. przygotowywałam coś na szybko, ale nic na bloga. Zapragnęłam przygotować pyszne i pięknie wyglądające mięsko, bo jak wiecie, za przygotowywaniem mięs wprost przepadam. A nic tak pięknie się nie prezentuję jak roladki z kolorowym farszem. I tak powstało moje danie 🙂 Do roladek przygotowałam pyszny sos, wyszedł bardzo kremowy, delikatny, ze słodką nutką. Gdy go tylko spróbowałam wiedziałam, że właśnie to chciałam osiągnąć 🙂 Wyszło pysznie, polecam 🙂
Składniki:

  • schab 400g,
  • pęczek natki pietruszki,
  • wino czerwone półsłodkie 125 ml,
  • bulion 250ml,
  • 1 łyżka masła,
  • olej do smażenia,
  • 125g ciemnych winogron,
  • sól,
  • pieprz,
  • 1 łyżka mąki,
  • 200g kremówki,
  • kilka gałązek tymianku,
  • tymianek suszony,
  • kasza gryczana do podania
Przygotowanie:
 

Schab rozbijamy (najlepiej przez folię) na cienkie plastry. Każdy z plastrów oprószamy solą i pieprzem. Na plastrach układamy kilka listków natki i kilka gałązek tymianku i zwijamy roladki. Spinamy je wykałaczkami. Na patelni rozgrzewamy olej z masłem i podsmażamy roladki na rumiano. Ponieważ roladki się nie rozwalały to wyjęłam im wykałaczki. Gdy roladki się podsmażą na patelnię wlewamy wino i bulion, dodajemy kilka gałązek tymianku, całość dusimy pod przykryciem około 20 minut.

W tym czasie winogrona kroimy na połówki, usuwamy pestki, Mąkę mieszamy ze śmietaną. Roladki wyjmujemy i trzymamy w ciepłym miejscu. Na patelnię wlewamy śmietanę i energicznie mieszamy aż do połączenia się składników. Wrzucamy winogron i całość gotujemy około 5 minut, do momentu aż winogrona zmiękną i prawie zaczyna się rozpadać. Sos doprawiamy do smaku solą i pieprzem i suszonym tymiankiem. Mięso podajemy z kaszą gryczaną. Smacznego 🙂





Brak komentarzy do tej pory

Zostaw odpowiedź