Leczo to tradycyjna węgierska potrawa składająca się z papryki, cebuli i pomidorów. W Polsce przyjęło się dodawać do niego kiełbasę, ale i boczek. Warzywa smażymy na smalcu i doprawiamy mieloną papryką. Leczo najczęściej podawane jest z pieczywem, ale dodatkiem może być także ryż czy makaron.

Leczo

Leczo

SKŁADNIKI (6 porcji):

  • 10 kolorowych papryk,
  • 4 duże cebule,
  • 4 ząbki czosnku,
  • 600g cienkiej kiełbasy,
  • 2 puszki krojonych pomidorów(2x400g),
  • 2 łyżki koncentratu pomidorowego,
  • 3,5 łyżeczki słodkiej papryki,
  • 1 łyżeczka ostrej papryki,
  • ½ - 1 szklanki wody,
  • Sól,
  • Pieprz,
  • Smalec do smażenia

PRZYGOTOWANIE:

Cebule obieramy i kroimy w kostkę. Czosnek obieramy i przeciskamy przez praskę. Kiełbasę kroimy w półplasterki. Papryki myjemy, usuwamy z nich gniazda nasienne i kroimy w większą kostkę.

W dużym garnku rozgrzewamy smalec. Dodajemy cebule oraz kiełbasę i smażymy razem około 10 minut często mieszając. Dodajemy czosnek i smażymy jeszcze 1 minutę.

Następnie dodajemy paprykę. Smażymy razem mieszając przez około 5 minut. Zalewamy całość pomidorami z puszki, wodą, dodajemy koncentrat oraz papryki: słodką i ostrą, mieszamy i zagotowujemy. Gotujemy razem 15-20 minut, na wolnym ogniu pod przykryciem. Gotujemy do miękkości papryki. W między czasie doprawiamy do smaku i kilka razy mieszamy.

Życzę smacznego  🙂

Uwaga:

1) Możemy zrezygnować z podlewania dania wodą. My lubimy jak podczas duszenia powstaje dużo sosu.

Leczo

Leczo

Leczo

Leczo





4 komentarzy

  1. Pyszne leczo, a jaka duża porcja, jedliśmy je 2 dni i polecamy 🙂

    • cukiereczek

      Renata, bardzo dziękuję 🙂 Cieszę się, że smakowało 🙂

  2. wypróbowałam, wyszło pysznie

    • cukiereczek

      Janka, bardzo mi miło 😉

Pozostaw odpowiedź Renata