Kurczak z zielonym groszkiem i sosem cygańskim

Cenię sobie proste i smaczne rozwiązania szczególnie, gdy nie mam czasu na przygotowanie obiadu. W mojej szafce zawsze znaleźć można ryż. Jeśli tylko chce przygotować coś na szybko - ryż wkracza do akcji 🙂 Łączę go najczęściej z kurczakiem lub po prostu z warzywami.

Przygotowanie tego dania zajęło mi chyba kwadrans 🙂 Kurczak w połączeniu z różnymi sosami smakuje wyśmienicie. Nie próbowałam nigdy dodawać sosu cygańskiego, wreszcie przyszła na niego pora 🙂 Do tego groszek i tak powstało bardzo smaczne i efektowne danie 🙂

Składniki:
  • pierś z kurczaka (około 200g),
  • 100g ryżu,
  • 1/4 papryki,
  • 1/2 puszki groszku konserwowego,
  • 3 łyżeczki cebuli prażonej,
  • sos cygański 100g,
  • sól,
  • pieprz,
  • olej do smażenia
Przygotowanie:
 
Pierś z kurczaka kroimy w paski. Solimy je i pieprzymy z obu stron i odstawiamy na chwilkę. Ryż gotujemy wg przepisu na opakowaniu. Paprykę myjemy, usuwamy gniazda nasienne i kroimy w bardzo drobną kosteczkę. Podsmażamy chwilkę na patelni. Do ryżu dodajemy łyżkę odsączonego groszku konserwowego, usmażoną paprykę i cebulkę prażoną. Dokładnie mieszamy i ryż wykładamy na talerz. Kurczaka podsmażamy na patelni. Gdy będzie już dobry to dodajemy sos cygański i groszek konserwowy. Smażymy wszystko jeszcze chwilkę razem i wykładamy na ryż. Życzę smacznego 🙂


Brak komentarzy do tej pory

Zostaw odpowiedź