Kurczak na parze z salsą paprykową

Po bardzo zdrowych roladkach na parze przyszedł czas na samego kurczaka gotowanego na parze. Mięso ugotowane na parze jest pyszne, mięciutkie, soczyste, ale przede wszystkim mniej kaloryczne niż smażone czy pieczone. Kurczaka oprószyłam papryką, a całość podałam z duszoną papryką, zdrowo i kolorowo, polecam 😉
Składniki:
  • pierś z kurczaka 500g,
  • 3 kolorowe papryki,
  • 1 cebula,
  • 1 ząbek czosnku,
  • papryka słodka 1 łyżeczka,
  • papryka ostra 1/4 łyżeczki,
  • oliwa 1 łyżka,
  • 3 łyżeczki koncentratu pomidorowego,
  • pomidory krojone w puszce 400g,
  • papryka słodka 1 łyżeczka,
  • papryka ostra 1/4 łyżeczki,
  • oregano 1 łyżeczka,
  • szczypta cukru,
  • natka posiekana 1 łyżka,
  • sól,
  • pieprz,
  • natka do dekoracji,
  • do podania ryż długoziarnisty

 

Przygotowanie:
 
Pierś z kurczaka płuczemy, osuszamy i kroimy w paski. oprószamy ją solą, pieprzem, papryką słodką i ostrą i odstawiamy na kwadrans. Po tym czasie kurczaka gotujemy 30 minut na parze (do miękkości). Ja użyłam metalowego sitka, ustawiłam je na garnku z gotującą się wodą na wolnym ogniu. Paprykę myjemy, usuwamy gniazda nasienne i kroimy w małą kostkę. Cebulę obieramy i kroimy w kostkę, podsmażamy ją na oliwie. Pod koniec smażenia dodajemy przeciśnięty przez praskę czosnek. Dodajemy pomidory, koncentrat, oregano i mieszamy.

Kolejno wsypujemy pokrojoną papryką i całość dusimy na wolnym ogniu przez około 20 minut, aż papryka będzie miękka, ale nie będzie się rozpadała. W międzyczasie potrawę doprawiamy do smaku papryką słodką i ostrą, solą, pieprzem i cukrem. Danie podajemy z ryżem, smacznego 🙂





Brak komentarzy do tej pory

Zostaw odpowiedź