Kotlety mielone z piekarnika

To bardzo prosty sposób na zdrowszą wersję kotletów mielonych. Zamiast smażenia w głębokim tłuszczy kotlety pieczemy z wiórkami masła. Takie kotlety robi się dużo szybciej niż tradycyjne. Nie musimy stać i ciągle ich przewracać.

Kotlety mielone z piekarnika

Kotlety mielone z piekarnika

SKŁADNIKI (12 sztuk):

  • 500g mięsa mielonego,
  • 1 jajko,
  • 1 mała cebula,
  • 1 czerstwa kajzerka,
  • Mleko,
  • Bułka tarta do panierowania,
  • Sól,
  • Pieprz,
  • Około 50g masła

PRZYGOTOWANIE:

Cebulę obieramy i kroimy w drobną kostkę. Czerstwą bułką zalewamy mlekiem, aby była zakryta i moczymy przez kilka minut. Następnie bułkę odciskamy.

W misce umieszczamy mięso. Dodajemy odciśniętą bułkę, jajko, posiekaną cebulę i szczyptę soli i pieprzu. Mieszamy. Z masy formujemy kotlety. Obtaczamy je w bułce tartej i układamy w naczyniu żaroodpornym wysmarowanym tłuszczem.

Zimne masło ścieramy na grubych oczkach tarki. Na każdym kotleciku układamy kilka wiórek masła.

Kotlety pieczemy około 45 minut w piekarniku nagrzanym do 180 stopni.

Życzę smacznego  :)

Uwaga:
1) Do kotlecików możemy dodać np. 100g podsmażonego, pokrojonego w kostkę wędzonego boczku.

2) Cebulę możemy podsmażyć na małej ilości tłuszczu.

3) Do środka każdego kotlecika możemy dać np. kawałek żółtego sera lub mozzarelli.

Kotlety mielone z piekarnika

Kotlety mielone z piekarnika

Brak komentarzy do tej pory

Zostaw odpowiedź