Kaszotto z papryką, cukinią i kurczakiem

To pyszne i zdrowe danie obiadowe. Mamy tu same dobre składniki: dużo warzyw, chude mięso z kurczaka oraz zdrową kaszę. Całe danie jest niezwykle sycące, kremowe i fajnie przyprawione. Super się odgrzewa. Dodatkowo wzbogaciłam je serem mozzarella. Jeśli macie w planach danie odgrzewać to ser mozzarella proponuję dodać dopiero podczas odgrzewania.

Kaszotto to bardzo lubiane przeze mnie danie. Na blogu znajdziecie mnóstwo przepisów z tą zdrową kaszą pęczak – zaglądajcie TUTAJ.

Kaszotto z papryką, cukinią i kurczakiem

Kaszotto z papryką, cukinią i kurczakiem

SKŁADNIKI(4 porcje):

  • 2/3 szklanki kaszy pęczak,
  • 2,5-3 szklanki bulionu warzywnego (lub wody),
  • 1 i ½  papryki,
  • 1 średnia cukinia (250g),
  • 500g piersi z kurczaka,
  • 1 cebula,
  • 2 ząbki czosnku,
  • 1 kulka mozzarelli,
  • 2/3 łyżeczki słodkiej papryki,
  • 1/3 łyżeczki ostrej papryki,
  • ½ łyżeczki kurkumy,
  • Sól,
  • Pieprz,
  • 2 łyżki oleju do smażenia,

PRZYGOTOWANIE:

Paprykę i cukinię płuczemy. Z papryki usuwamy gniazda nasienne. Kroimy ją razem z cukinią w kostkę 2cm. Cebule obieramy i kroimy w małą kostkę. Czosnek obieramy i przeciskamy przez praskę (lub drobno siekamy).

Kurczaka kroimy w kostkę 1,5 cm. Oprószamy go solą i pieprzem. Na patelni rozgrzewamy 1 łyżkę oleju. Obsmażamy kurczaka na rumiano. Odkładamy go na bok.

Na tę samą patelnię dolewamy 1 łyżkę oleju i podsmażamy cebulę przez kilka minut aż zrobi się szklista. Kolejno dodajemy kaszę pęczak i smażymy razem mieszając 2 minuty. Pod koniec smażenia dodajemy przeciśnięty przez praskę czosnek. Wówczas całość zalewamy bulionem, zagotowujemy i dusimy pod przykryciem na wolnym przez 20 minut. Danie kilka razy mieszamy podczas gotowania.

Następnie dodajemy wszystkie pokrojone warzywa oraz kurczaka, przyprawy i potrawę zagotowujemy. Gotujemy pod przykryciem około 10-15 minut (do miękkości warzyw). Danie odkrywamy i gotujemy jeszcze 1-2 minuty doprawiając do smaku. Kaszotto zdejmujemy z ognia, dodajemy startą mozzarellę i patelnię przykrywamy. Odstawiamy ją na 2-3 minuty – w tym czasie mozzarella się rozpuści. Kaszotto delikatnie mieszamy i nakładamy na talerze.

Życzę smacznego  :)

Kaszotto z papryką, cukinią i kurczakiem

Kaszotto z papryką, cukinią i kurczakiem

Brak komentarzy do tej pory

Zostaw odpowiedź

Ta strona wykorzystuje pliki cookie. Używamy informacji zapisanych za pomocą plików cookies w celu zapewnienia maksymalnej wygody w korzystaniu z naszego serwisu. Mogą też korzystać z nich współpracujące z nami firmy badawcze oraz reklamowe. Jeżeli wyrażasz zgodę na zapisywanie informacji zawartej w cookies kliknij na „akceptuję". Jeśli nie wyrażasz zgody, ustawienia dotyczące plików cookies możesz zmienić w swojej przeglądarce. kliknij po więcej informacji

Niektóre informacje mogą być przesyłane do Użytkownika w postaci tzw. pliku cookie zapisywanego w pamięci urządzenia Użytkownika. Używamy informacji zapisanych za pomocą cookies i podobnych technologii m.in. w celu personalizowania serwisu dla Użytkownika, w celach reklamowych i statystycznych oraz w celu dostosowania naszych serwisów do indywidualnych potrzeb użytkowników. Mogą też stosować je współpracujące z nami firmy badawcze. Użytkownik może w każdej chwili zablokować akceptację plików cookie ale może to spowodować utrudnienia w korzystaniu z naszych serwisów internetowych. W programie służącym do obsługi internetu można zmienić ustawienia dotyczące akceptacji cookies.

zamknij