Karmuszka czyli zupa gulaszowa z Warmii i Mazur

Karmuszka to regionalna zupa wywodząca się z Warmii Mazur. Łączy w sobie wpływy kuchni polskiej i niemieckiej. Jest bardzo treściwa. Znajdziemy w niej dużą ilość warzyw i mięso.

Karmuszka czyli zupa gulaszowa z Warmii i Mazur

Karmuszka czyli zupa gulaszowa z Warmii i Mazur

SKŁADNIKI (4-6 porcji):

  • 500g mięsa wieprzowego np. z szynki, łopatki,
  • 150g wędzonego boczku,
  • 2 cebule,
  • 200g białej kapusty,
  • 2 marchewki,
  • Kawałek selera,
  • 150g suchej fasoli,
  • 100g koncentratu pomidorowego,
  • 100g śmietany 18%,
  • 1 łyżka mąki,
  • 2 liście laurowe,
  • 3 ziela angielskie,
  • 1 łyżeczka majeranku,
  • Sól,
  • Pieprz,
  • Smalec do smażenia,
  • 2l wody,

PRZYGOTOWANIE:

Fasolę moczymy w zimnej wodzie przez noc. Następnego dnia gotujemy ją do miękkości.

Mięso kroimy w większą kostkę. Warzywa obieramy. Cebule kroimy w małą kostkę, marchewkę w talarki, a selera w kostkę. Kapustę szatkujemy. Boczek drobno kroimy.

Na patelni obsmażamy mięso na rumiano z każdej strony.

W garnku rozgrzewamy odrobinę smalcu. Dodajemy boczek i smażymy go kilka minut aż wytopi się z niego jak najwięcej tłuszczu. Wówczas dodajemy cebule i smażymy kilka minut. Dodajemy wszystkie warzywa i smażymy 3 minuty często mieszając. Dodajemy mięso, liście laurowe i ziela angielskie i całość zalewamy wodą. Zagotowujemy. Zupę gotujemy pod przykryciem na wolnym ogniu przez około 1 godzinę.

Po tym czasie dodajemy koncentrat, majeranek i fasolę. Zupę ponownie zagotowujemy i zagęszczamy mąką rozrobioną w małej ilości wody.

Śmietanę hartujemy chochlą gorącego wywaru i dodajemy do zupy. Zupę zdejmuje z ognia.

Zupę podajemy z pieczywem.

Życzę smacznego  :)

Uwaga:
1) Możemy zamiennie użyć fasoli z puszki.

Karmuszka

Karmuszka

1 Komentarz

  1. I tak powinna wyglądać odpowiedzialnie przyrządzona zupka. Nie jakiś kremik z ćwiartki pora a i mięsko, i boczek, i podsmarzanie na smalczyku, i jeszcze moja ulubiona fasola. Dla takich pyszności warto nawet zgrzeszyć :)

Zostaw odpowiedź

Ta strona wykorzystuje pliki cookie. Używamy informacji zapisanych za pomocą plików cookies w celu zapewnienia maksymalnej wygody w korzystaniu z naszego serwisu. Mogą też korzystać z nich współpracujące z nami firmy badawcze oraz reklamowe. Jeżeli wyrażasz zgodę na zapisywanie informacji zawartej w cookies kliknij na „akceptuję". Jeśli nie wyrażasz zgody, ustawienia dotyczące plików cookies możesz zmienić w swojej przeglądarce. kliknij po więcej informacji

Niektóre informacje mogą być przesyłane do Użytkownika w postaci tzw. pliku cookie zapisywanego w pamięci urządzenia Użytkownika. Używamy informacji zapisanych za pomocą cookies i podobnych technologii m.in. w celu personalizowania serwisu dla Użytkownika, w celach reklamowych i statystycznych oraz w celu dostosowania naszych serwisów do indywidualnych potrzeb użytkowników. Mogą też stosować je współpracujące z nami firmy badawcze. Użytkownik może w każdej chwili zablokować akceptację plików cookie ale może to spowodować utrudnienia w korzystaniu z naszych serwisów internetowych. W programie służącym do obsługi internetu można zmienić ustawienia dotyczące akceptacji cookies.

zamknij