Gołąbki bez zawijania

Gołąbki to tradycyjna polska potrawa, którą większość z nas uwielbia. Dziś mam dla Was przepis na gołąbki bez zawijania tzn. kapustę siekamy i dodajemy “do środka”. Co więcej gołąbków nie gotujemy, ale pieczemy. W uproszczeniu możemy przyjąć, że tak przygotowane gołąbki to danie jednogarnkowe. Jedno jest pewne, to pyszna propozycja na obiad. Gołąbki smakują wyśmienicie, a najlepiej podane ze świeżym pieczywem. Nie musicie się obawiać dodania surowego ryżu. Ryż naprawdę zmięknie podczas pieczenia. Bardzo ważne jest, aby odcisnąć dobrze kapustę. Wówczas kotleciki nie rozpadną się nam podczas obsmażania.

Gołąbki bez zawijania

Gołąbki bez zawijania

SKŁADNIKI (5 porcji):

  • GOŁĄBKI:
  • 500g mięsa mielonego wieprzowego,
  • 500g białej kapusty,
  • 1 cebula,
  • 2 średnie jajka,
  • 1/3 szklanki ryżu (surowego),
  • Sól,
  • Pieprz,
  • Olej do smażenia,
  • SOS POMIDOROWY:
  • 500ml przecieru pomidorowego,
  • 2 łyżki koncentratu pomidorowego,
  • 1 i ½ szklanki wody,
  • ½ łyżeczki cukru,
  • ½ łyżeczki słodkiej papryki,
  • 1/3 łyżeczki ostrej papryki,
  • 1 łyżeczka oregano,
  • 2 łyżki śmietany 18%,
  • Sól,
  • Pieprz,

PRZYGOTOWANIE:

GOŁĄBKI: W garnku zagotowujemy wodę ze szczyptą soli. Kapustę ścieramy na grubych oczkach tarki. Wrzucamy ją na wrzątek i zagotowujemy. Następnie od razu odcedzamy i pozostawiamy do ostygnięcia. Gdy kapusta ostygnie to dokładnie ją odciskamy z wody.

Cebulę ścieramy na tarce. Piekarnik rozgrzewamy do 180 stopni.

W misce umieszczamy wszystkie składniki: mięso, surowy ryż, kapustę, jajka, cebulę. Dodajemy szczyptę soli i pieprzu i mieszamy do połączenia. Z masy gołąbkowej formujemy 15 podłużnych kotlecików. Na patelni rozgrzewamy olej. Obsmażamy kotleciki krótko z dwóch stron na rumiano. Następnie układamy je w dwóch większych naczyniach żaroodpornych. Zachowujemy odstępy pomiędzy kotletami.

Kotlety zalewamy gorącym sosem pomidorowym. Naczynie przykrywamy (np. folią aluminiową). Kotlety pieczemy 30 minut. Następnie zdejmujemy przykrycie i pieczemy jeszcze 30 minut (łącznie 1 godzinę).

SOS POMIDOROWY: W rondelku umieszczamy wszystkie składniki sosu oprócz śmietany. Zagotowujemy je. Śmietanę hartujemy gorącym wywarem i dodajemy do rondelka. Sos ewentualnie doprawiamy do smaku.

Życzę smacznego :)

Gołąbki bez zawijania

Gołąbki bez zawijania

Brak komentarzy do tej pory

Zostaw odpowiedź

Ta strona wykorzystuje pliki cookie. Używamy informacji zapisanych za pomocą plików cookies w celu zapewnienia maksymalnej wygody w korzystaniu z naszego serwisu. Mogą też korzystać z nich współpracujące z nami firmy badawcze oraz reklamowe. Jeżeli wyrażasz zgodę na zapisywanie informacji zawartej w cookies kliknij na „akceptuję". Jeśli nie wyrażasz zgody, ustawienia dotyczące plików cookies możesz zmienić w swojej przeglądarce. kliknij po więcej informacji

Niektóre informacje mogą być przesyłane do Użytkownika w postaci tzw. pliku cookie zapisywanego w pamięci urządzenia Użytkownika. Używamy informacji zapisanych za pomocą cookies i podobnych technologii m.in. w celu personalizowania serwisu dla Użytkownika, w celach reklamowych i statystycznych oraz w celu dostosowania naszych serwisów do indywidualnych potrzeb użytkowników. Mogą też stosować je współpracujące z nami firmy badawcze. Użytkownik może w każdej chwili zablokować akceptację plików cookie ale może to spowodować utrudnienia w korzystaniu z naszych serwisów internetowych. W programie służącym do obsługi internetu można zmienić ustawienia dotyczące akceptacji cookies.

zamknij