Fileciki z kurczaka w kremowym sosie z marchewką i suszonymi pomidorami

Pyszny i kremowy kurczak w sosie, który powstaje z duszenia z marchewką i suszonymi pomidorami, wzbogacony śmietaną kremówką – to moja propozycja na szybki obiad. Tak przygotowany kurczak najlepiej smakuje podany z ziemniakami z wody. A samo przygotowanie jest bardzo proste i szybkie. Najpierw mięso obsmażamy, a później krótko dusimy z warzywami. Na sam koniec dodajemy śmietankę i gotowe.

Fileciki z kurczaka w kremowym sosie z marchewką i suszonymi pomidorami

Fileciki z kurczaka w kremowym sosie z marchewką i suszonymi pomidorami

SKŁADNIKI (3 porcje):

  • 400g piersi z kurczaka,
  • 8 połówek suszonych pomidorów z oliwy,
  • 1 mała cebula,
  • 1 marchewka,
  • 2 łyżki mąki (do panierowania),
  • 1 łyżka oleju,
  • Sól,
  • Pieprz,
  • ½ łyżeczki bazylii,
  • 1/3 łyżeczki ostrej papryki,
  • 1,5 szklanki wody,
  • 100g śmietany kremówki,

PRZYGOTOWANIE:

Pierś z kurczaka kroimy na fileciki. Każdy z nich oprószamy solą i pieprzem z obydwu stron. Następnie panierujemy je w mące. Jej nadmiar delikatnie strzepujemy. Cebulę obieramy i kroimy w kostkę. Marchewkę obieramy i ścieramy na grubych oczkach tarki. Suszone pomidory odsączamy z oliwy i kroimy w paseczki.



Na patelni rozgrzewamy 1 łyżkę oleju. Partiami obsmażamy mięso z kurczaka na rumiano z obu stron.

Mięso przekładamy na talerz. Na tłuszczu pozostałym po smażeniu mięsa smażymy cebulę przez 2 minuty. Dodajemy marchewkę i smażymy kolejne 2 minuty często mieszając. Dodajemy suszone pomidory.

Zawartość patelni zalewamy wodą i zagotowujemy. Dodajemy filety z kurczaka. Danie przykrywamy i gotujemy razem około 5-7 minut, aż marchewka zmięknie.

Wówczas do zawartości patelni dodajemy przyprawy i śmietanę, mieszamy. Gotujemy danie bez przykrycia jeszcze 1-2 minuty. W między czasie doprawiamy do smaku.

Jeśli nasza śmietanka była płynna i sos nie wyszedł gęsty to możemy zagęścić go dodatkową mąką pszenną rozrobioną w niewielkiej ilości zimnej wody.

Życzę smacznego  :)

Uwaga:
1) Sznycle z kurczaka możemy zastąpić piersią z indyka.

Brak komentarzy do tej pory

Zostaw odpowiedź

Ta strona wykorzystuje pliki cookie. Używamy informacji zapisanych za pomocą plików cookies w celu zapewnienia maksymalnej wygody w korzystaniu z naszego serwisu. Mogą też korzystać z nich współpracujące z nami firmy badawcze oraz reklamowe. Jeżeli wyrażasz zgodę na zapisywanie informacji zawartej w cookies kliknij na „akceptuję". Jeśli nie wyrażasz zgody, ustawienia dotyczące plików cookies możesz zmienić w swojej przeglądarce. kliknij po więcej informacji

Niektóre informacje mogą być przesyłane do Użytkownika w postaci tzw. pliku cookie zapisywanego w pamięci urządzenia Użytkownika. Używamy informacji zapisanych za pomocą cookies i podobnych technologii m.in. w celu personalizowania serwisu dla Użytkownika, w celach reklamowych i statystycznych oraz w celu dostosowania naszych serwisów do indywidualnych potrzeb użytkowników. Mogą też stosować je współpracujące z nami firmy badawcze. Użytkownik może w każdej chwili zablokować akceptację plików cookie ale może to spowodować utrudnienia w korzystaniu z naszych serwisów internetowych. W programie służącym do obsługi internetu można zmienić ustawienia dotyczące akceptacji cookies.

zamknij