Fileciki z indyka w kremowym sosie z dynią i marchewką

Rok temu przygotowałam kurczaka w sosie cukiniowym. Podmieniłam kurczaka na indyka, cukinię na dynię i tak powstało dzisiejsze danie. Powiem krótko, wyszło równie pysznie 😉 Cały obiad przygotowuję się bardzo szybko. Zaczynamy od starcia lub pokrojenia warzyw oraz obsmażenia mięsa. Następnie wszystko krótko dusimy. Dodajemy na koniec odrobinę śmietanki i gotowe. Tak przygotowanego indyka proponuję podać z ziemniakami lub ryżem.

Fileciki z indyka w kremowym sosie z dynią i marchewką

Fileciki z indyka w kremowym sosie z dynią i marchewką

SKŁADNIKI (3 porcje):

  • 400g piersi z indyka,
  • 100g dyni,
  • 1 mała cebula,
  • 1 marchewka,
  • 2 łyżki mąki (do panierowania),
  • 1 łyżka oleju,
  • Sól,
  • Pieprz,
  • ½ łyżeczki curry,
  • 1/3 łyżeczki ostrej papryki,
  • 1/3 łyżeczki słodkiej papryki,
  • 1,5 szklanki wody,
  • 100g śmietany kremówki,

PRZYGOTOWANIE:

Pierś z indyka kroimy na fileciki. Każdy z nich oprószamy solą i pieprzem z obydwu stron. Następnie panierujemy je w mące. Jej nadmiar delikatnie strzepujemy. Cebulę obieramy i kroimy w kostkę. Marchewkę i dynię obieramy. Następnie ścieramy je na grubych oczkach tarki.



Na patelni rozgrzewamy 1 łyżkę oleju. Partiami obsmażamy mięso z indyka na rumiano z obu stron.

Mięso przekładamy na talerz. Na tłuszczu pozostałym po smażeniu mięsa smażymy cebulę przez 2 minuty. Dodajemy marchewkę i smażymy kolejne 2 minuty często mieszając. Dodajemy dynięę i przyprawy. Smażymy 1 minutę.

Zawartość patelni zalewamy wodą i zagotowujemy. Dodajemy filety z indyka. Danie przykrywamy i gotujemy razem około 5-7 minut, aż warzywa zmiękną.

Wówczas do zawartości patelni dodajemy śmietanę, mieszamy. Gotujemy danie bez przykrycia jeszcze 1-2 minuty. W między czasie doprawiamy do smaku.

Jeśli nasza śmietanka była płynna i sos nie wyszedł gęsty to możemy zagęścić go dodatkową mąką pszenną rozrobioną w niewielkiej ilości zimnej wody.

Życzę smacznego  🙂

Uwaga:
1) Sznycle z indyka możemy zastąpić piersią z kurczaka.





Brak komentarzy do tej pory

Zostaw odpowiedź