Drobiowa konserwa ze słoika

Taką wędlinę przygotowuję najczęściej na różne wycieczki. Jest niezastąpiona na kanapkę. Ma w sobie dużo smacznego mięska i pysznej galaretki. Uwielbiamy ją 🙂 Jest bardzo prosta do przygotowania. Mięso należy drobno pokroić i wymieszać z resztą składników. Sól peklową można kupić już w większości supermarketów także nie powinniście mieć problemów z jej znalezieniem. Mięso po wymieszaniu wkładamy do słoików. Słoiki zakręcamy i pasteryzujemy. Słoiki gotujemy przez 1 godzinę pierwszego dnia i 1 godzinę dnia następnego.

Drobiowa wędlina ze słoika

Drobiowa wędlina ze słoika

SKŁADNIKI:

  • 2 kg mięsa z udek kurczaka,
  • 1 łyżka majeranku,
  • 1 łyżka oregano,
  • 1,5 łyżeczki soli peklowej,
  • 1,5 łyżeczki soli,
  • 3/4 łyżeczka pieprzu,
  • ¾ łyżeczki słodkiej papryki,
  • Szczypta ostrej papryki,
  • 2 łyżeczki żelatyny,
  • ½ łyżeczki suszonego czosnku,
  • DO KAŻDEGO SŁOIKA:
  • 1 liść laurowy,
  • 1 ziele angielskie

PRZYGOTOWANIE:

Mięso z udek kurczaka płuczemy i osuszamy, następnie usuwamy błonki. Mięso kroimy w mniejszą kostkę. Do mięsa dodajemy wszystkie przyprawy i żelatynę, dokładnie mieszamy.

Do każdego słoika wkładamy po jednym liściu laurowym i zielu angielskim. Następnie wkładamy mięso, lekko dogniatamy. Mięso wkładamy prawie do końca wysokości słoika. Słoiki mocno zakręcamy i ustawiamy w dużym garnku. Wlewamy wodę do ¾ wysokości słoików i gotujemy na wolnym ogniu 1 godzinę. Zostawiamy słoiki w wodzie aż wystygną. Na drugi dzień ponownie słoiki gotujemy 1 godzinę i studzimy w wodzie. Wędlina jest już gotowa. Przechowujemy ją w chłodnym miejscu.

Życzę smacznego  🙂

Uwaga:

1)  Z podanych proporcji wyjdzie około 4-5 słoików półlitrowych.

Drobiowa wędlina ze słoika

Drobiowa wędlina ze słoika





14 komentarzy

  1. Dzięki za ten przepis, długo na niego czekałam !
    Jak długo można przechowywać taka wędlinę?

    • cukiereczek

      Justyna mam nadzieję, że Ci zasmakuje. U nas była chyba 3 miesiące i była w porządku. Myślę, że do 6 miesięcy powinna wytrzymać. Ja ją przechowywałam w słoikach w lodówce 🙂

  2. a można zrobić z piersi kurczaka?

    • cukiereczek

      Melka same piersi z kurczaka mogą być za suche :/ Można spróbować zrobić pół na pół z udkami.

  3. Jestem po pierwszym gotowaniu. Sok ktory powstal nie stężał, czy po drugim gotowaniu zrobi się taka ładna galaretka ? Wszystkie skladniki zostały dane jak w przepisie.

    • cukiereczek

      Aniu galaretka zrobi się po drugim gotowaniu, po wstawieniu słoików do lodówki 🙂 Teraz na zewnątrz jest bardzo ciepło i nie ma jak stężeć. Jak tylko słoiki wystygną wstaw je do lodówki.

  4. Wszystko wyszlo 🙂 sa przepyszne. Kupowalaś udka z kością czy bez bo ja z kością i musialam dużo wycinać:)

    • cukiereczek

      Aniu bardzo się cieszę, że wędlina smakuje 🙂 Ja kupiłam od razu mięso z udek kurczaka, bez kości. Także moja praca polegała tylko na pokrojeniu mięsa 😛

  5. A czy można pominąć sól peklową i zastąpić ją zwykłą solą?

    • cukiereczek

      Można, aczkolwiek sól peklowa da ładny kolor zakonserwowanego mięsa, taki różowy. Sól peklowa sprawi też, że mięso dłużej wytrzyma w słoikach.

  6. Wędlina wyszła genialna 🙂 u nas nie postoi nawet trzech miesięcy – połowa już zjedzona:) czy jest szansa na podobne smakołyki ze słoika? 🙂 pozdrawiam:)

    • cukiereczek

      Pewnie 🙂 Na pewno jakiś przepis na wędlinę słoikową jeszcze się pojawi, bo ją uwielbiamy 🙂

  7. A czy zelatyne mozna czyms zastapic by wyszla galaretka? Moj synek nie moze jesc zelatyny.

    • cukiereczek

      Hmmm obawiam się, że to właśnie dzięki żelatynie wychodzi galaretka ?

Zostaw odpowiedź