Cukinia faszerowana kaszą jaglaną, indykiem i suszonymi pomidorami

Cukinie nadziane zdrową kaszą jaglaną z dodatkiem chudego mięsa z indyka – to przepis na danie fit. Taki obiad polecam osobom dbającym o linię. Cukinie świetnie się odgrzewają więc możemy je przygotować dużo wcześniej.

Przygotowanie farszu jest ekspresowe. Wystarczy wszystkie składniki wymieszać i nadziać nimi cukinie. Nie ma potrzeby długiego smażenia.

Cukinia faszerowana kaszą jaglaną, indykiem i suszonymi pomidorami

Cukinia faszerowana kaszą jaglaną, indykiem i suszonymi pomidorami

SKŁADNIKI (3-6 porcji):

  • 3-4 średniej wielkości cukinie,

  • 2 szklanki ugotowanej kaszy jaglanej,

  • 400g piersi z indyka,

  • 1 duża cebula,

  • 3 ząbki czosnku,

  • 10 kawałków suszonych pomidorów z oliwy,

  • 100-150g żółtego sera,

  • 1 łyżeczka papryki słodkiej,

  • 1/3 łyżeczki papryki ostrej,

  • 1-1,5 łyżeczki kminu,

  • 2,5 łyżeczki kurkumy,

  • 2 łyżeczki oregano,

  • Sól,

  • Pieprz,

  • Olej do smażenia,

  • natka pietruszki do dekoracji

PRZYGOTOWANIE:

Cukinie płuczemy i osuszamy. Każdą z cukinii kroimy wzdłuż na pół. Za pomocą małej łyżeczki z cukinii usuwamy miąższ. Miąższ odkładamy na bok i wykorzystujemy do innego dania.

Wydrążone cukinie

Wydrążone cukinie

Cukinie układamy w naczyniu żaroodpornym wydrążoną częścią do góry. Oprószamy je solą i pieprzem i skrapiamy 1 łyżeczką oliwy z suszonych pomidorów. Cukinię wstawiamy do nagrzanego do 180 stopni piekarnika i zapiekamy przez 15 minut.

Przygotowanie składników farszu

Przygotowanie składników farszu

W tym czasie cebulę i czosnek obieramy. Cebulę i suszone pomidory kroimy w kostkę. Mięso z indyka kroimy w bardzo drobną kostkę. Kawałki powinny być jak najmniejsze, bo surowym mięsem będziemy faszerowali cukinie.

Na patelni rozgrzewamy 1-2 łyżki oleju i szklimy cebulę. Pod koniec dodajemy przeciśnięty przez praskę czosnek.

Gotowy farsz

Gotowy farsz

Do miski wkładamy kaszę jaglaną. Dodajemy mięso, suszone pomidory, podsmażoną cebulę i przyprawy. Wszystko dokładnie mieszamy i doprawiamy solą i pieprzem do smaku.

Cukinie napełniamy farszem

Cukinie napełniamy farszem

Przygotowanym farszem napełniamy cukinie. Zapiekamy 25 minut w piekarniku nagrzanym do 180 stopni. 5 minut przed końcem pieczenia cukinie posypujemy startym żółtym serem.

Po upieczeniu cukinie posypujemy posiekaną natką.

Życzę smacznego 🙂

Uwaga:


1) Z tych proporcji wychodzi 3 duże porcje lub 6 mniejszych.

2) Aby uzyskać 2 szklanki ugotowanej kaszy jaglanej należy ugotować jej około 100g.

3) Cukinię możemy podać z jogurtem naturalnym lub kefirem.

4) Miąższ z cukinii możemy wykorzystać także do farszu. Wówczas dodajemy go na patelnię do zeszklonej cebuli i smażymy ciągle mieszając 2-3 minuty. Po ostygnięciu mieszamy go z resztą składników.

Cukinia faszerowana kaszą jaglaną, indykiem i suszonymi pomidorami

Cukinia faszerowana kaszą jaglaną, indykiem i suszonymi pomidorami

Cukinia faszerowana kaszą jaglaną, indykiem i suszonymi pomidorami

Cukinia faszerowana kaszą jaglaną, indykiem i suszonymi pomidorami

Inspiracja: Kwestia Smaku





9 komentarzy

  1. Oj jutro sobie zrobię taki obiadek:-)

  2. zdecydowanie moje smaki 🙂 przepis zapisuję do wypróbowania 🙂

  3. Zazwyczaj w ten sposób faszerowałam paprykę, ale cukinia też musi mieć swój smak i pewnie jest bardziej delikatna 🙂

    • cukiereczek

      następnym razem spróbuję z papryką 🙂

  4. pyszności, na pewno przyrządzę !

    • cukiereczek

      gorąco polecam 🙂

  5. Moja cukinia była faszerowana po meksykańsku, też z Pani przepisu. Świetna kompozycja smakowa 🙂

    12698631_1673481809589400_1002176445231537797_o

  6. Przepraszam, bo może na telefonie nie wyświetla się takowa informacja, ale wydaje mi się, że wypadałoby podać link do strony, z której zapożyczyła Pani przepis.

    • cukiereczek

      Jest podana taka informacja na samym dole.

Zostaw odpowiedź