Chrzanowy żur wielkanocny z pieczoną białą kiełbasą

Małymi krokami zbliżają się święta wielkanocne. Na pewno zaczynacie już myśleć o świątecznym menu. Prezentuję Wam dzisiaj pyszny żur z dodatkiem chrzanu, który możecie zaserwować na świąteczne śniadanie. Żur gotujemy na wędzonym Zupa smakuje wyśmienicie. Jest bardzo wyraźna w smaku.

Chrzanowy żur wielkanocny z pieczoną białą kiełbasą

Chrzanowy żur wielkanocny z pieczoną białą kiełbasą

SKŁADNIKI (6 porcji):

  • ŻUR:
  • 6 szklanek wody,
  • 4 jajka ugotowane na twardo,
  • 250g wędzonego boczku,
  • 3 cebule,
  • 2 szklanki zakwasu na żur w butelce,
  • 3 ząbki czosnku,
  • 3 liście laurowe,
  • 120-150g chrzanu,
  • 3 łyżki śmietany 18%,
  • 4-5 ziemniaków,
  • 1 łyżeczka majeranku,
  • sól,
  • pieprz,
  • BIAŁA KIEŁBASA:
  • 3-4 parzone białe kiełbasy,
  • 1 cebula,
  • olej,
  • majeranek

PRZYGOTOWANIE:

PIECZONA BIAŁA KIEŁBASA: Cebulę obieramy i kroimy w piórka. Naczynie żaroodporne smarujemy olejem i wykładamy cebulę. Cebulę posypujemy majerankiem i skrapiamy olejem. Układamy na niej nacięte białe kiełbaski. Znów całość skrapiamy olejem. Białą kiełbasę zapiekamy około 20 minut w piekarniku nagrzanym do 200 stopni.

CHRZANOWY ŻUR: Ziemniaki obieramy i kroimy w kostkę. 1 cebulę obieramy i opalamy ją. 2 cebule obieramy i kroimy w kostkę. Czosnek obieramy i kroimy w plasterki. Jajka obieramy i przekrawamy na pół. Żółtka wyjmujemy i przekładamy do miseczki. Białka kroimy w małą kostkę.

Do garnka wkładamy boczek pokrojony w plastry, opaloną cebulę, liście laurowe i ząbki czosnku pokrojone w plastry. Zalewamy wodą i całość zagotowujemy. Gotujemy pod przykryciem na wolnym ogniu przez 20 minut. Następnie z wywaru wyjmujemy cebulę i boczek, a dodajemy ziemniaki. Cebulę wyrzucamy, a boczek odstawiamy na chwilkę, aby ostygł. Następnie kroimy go w kostkę.

Gdy ziemniaki się gotują to rozgrzewamy odrobinę tłuszczu na patelni. Na patelnię dajemy dwie cebule pokrojone w kostkę i boczek. Smażymy kilka minut aż do zeszklenia cebuli. Wówczas zawartość patelni przekładamy do ziemniaków.

Żółtka rozgniatamy widelcem i mieszamy ze śmietaną.

Gdy ziemniaki są już miękkie to dodajemy zakwas na żur i zagotowujemy. Do żółtek i śmietany dodajemy kilka chochli gorącego wywaru i mieszamy. Ma to na celu zahartowanie śmietany. Śmietanę wlewamy do garnka z zupą. Dodajemy majeranek i chrzan. Zupę doprawiamy do smaku solą i pieprzem. Zdejmujemy ją z ognia i mieszamy z białkami.

Żur podajemy z pieczoną białą kiełbasą.

Życzę smacznego :)

Chrzanowy żur wielkanocny z pieczoną białą kiełbasą

Chrzanowy żur wielkanocny z pieczoną białą kiełbasą

Brak komentarzy do tej pory

Zostaw odpowiedź

Ta strona wykorzystuje pliki cookie. Używamy informacji zapisanych za pomocą plików cookies w celu zapewnienia maksymalnej wygody w korzystaniu z naszego serwisu. Mogą też korzystać z nich współpracujące z nami firmy badawcze oraz reklamowe. Jeżeli wyrażasz zgodę na zapisywanie informacji zawartej w cookies kliknij na „akceptuję". Jeśli nie wyrażasz zgody, ustawienia dotyczące plików cookies możesz zmienić w swojej przeglądarce. kliknij po więcej informacji

Niektóre informacje mogą być przesyłane do Użytkownika w postaci tzw. pliku cookie zapisywanego w pamięci urządzenia Użytkownika. Używamy informacji zapisanych za pomocą cookies i podobnych technologii m.in. w celu personalizowania serwisu dla Użytkownika, w celach reklamowych i statystycznych oraz w celu dostosowania naszych serwisów do indywidualnych potrzeb użytkowników. Mogą też stosować je współpracujące z nami firmy badawcze. Użytkownik może w każdej chwili zablokować akceptację plików cookie ale może to spowodować utrudnienia w korzystaniu z naszych serwisów internetowych. W programie służącym do obsługi internetu można zmienić ustawienia dotyczące akceptacji cookies.

zamknij