Chrzanowe risotto z indykiem i żurawiną

Dzielę się dzisiaj przepisem na pyszne risotto, które wymyśliłam :-) Pewnie pamiętacie, że robiłam już chrzanowe risotto, które okazało się sukcesem. Ponieważ ostatnio rzuciła mi się w oczy rolada z żurawiną i chrzanem stwierdziłam, że warto wykorzystać takie połączenie smaków :-) Ponieważ coraz częściej zdarza mi się jeść indyka, a obiad u mnie w mieszkaniu musi mieć mięsko, więc tym razem zastosowałam mięso z indyka. Efekt jest rewelacyjny, ostro-słodki i kremowy smak, musicie tego spróbować :-)
Na risotto się nie skończyło, przygotowałam też gulasz w podobnym połączeniu, ale o tym już niedługo.
Składniki:
  • indyk 300g,
  • chrzan 6 łyżeczek,
  • bulion 500ml,
  • żurawina 50g,
  • ryż do risotto 150g,
  • papryka ostra,
  • 1 cebula,
  • tymianek,
  • 2 łyżki masła,
  • sól,
  • pieprz
Przygotowanie:
 
Indyka kroimy w kostkę, oprószamy solą i pieprzem i odstawiamy na pół godziny do lodówki. Następnie podsmażamy go na rumiano. Cebulę obieramy i kroimy w drobną kostkę. Na patelni rozpuszczamy masło i podsmażamy cebulę.




Następnie wsypujemy ryż i smażymy do momentu aż ziarenka staną się szkliste. Kolejno wlewamy tyle bulionu, żeby przykrył ryż, dodajemy chrzan i żurawinę i całość smażymy do momentu aż ryż będzie miękki co jakiś czas podlewając bulionem. Około 5 minut przed końcem smażenia dodajemy podsmażonego indyka. Całość doprawiamy do smaku papryką słodką, tymiankiem i ewentualnie solą i pieprzem. Życzę smacznego :)

Brak komentarzy do tej pory

Zostaw odpowiedź

Ta strona wykorzystuje pliki cookie. Używamy informacji zapisanych za pomocą plików cookies w celu zapewnienia maksymalnej wygody w korzystaniu z naszego serwisu. Mogą też korzystać z nich współpracujące z nami firmy badawcze oraz reklamowe. Jeżeli wyrażasz zgodę na zapisywanie informacji zawartej w cookies kliknij na „akceptuję". Jeśli nie wyrażasz zgody, ustawienia dotyczące plików cookies możesz zmienić w swojej przeglądarce. kliknij po więcej informacji

Niektóre informacje mogą być przesyłane do Użytkownika w postaci tzw. pliku cookie zapisywanego w pamięci urządzenia Użytkownika. Używamy informacji zapisanych za pomocą cookies i podobnych technologii m.in. w celu personalizowania serwisu dla Użytkownika, w celach reklamowych i statystycznych oraz w celu dostosowania naszych serwisów do indywidualnych potrzeb użytkowników. Mogą też stosować je współpracujące z nami firmy badawcze. Użytkownik może w każdej chwili zablokować akceptację plików cookie ale może to spowodować utrudnienia w korzystaniu z naszych serwisów internetowych. W programie służącym do obsługi internetu można zmienić ustawienia dotyczące akceptacji cookies.

zamknij