Tagliatelle ze szpinakiem i słonecznikiem

Szpinak to zmora dzieciństwa. Istnieją jego zwolennicy jak i przeciwnicy. Ja należę do tych lubujących się w potrawach ze szpinakiem.
Postanowiłam wykorzystać zrobiony wczoraj domowy makaron tagliatelle i połączyłam go ze szpinakiem, do którego dodałam śmietanę. Danie wyszło naprawdę pyszne 😉 Całość zwieńczyłam prażonymi ziarnami słonecznika.
Gdyby ktoś w dzieciństwie serwował Wam takie potrawy na pewno lubilibyście teraz szpinak :p

Składniki:

  • makaron tagliatelle 500g,
  • śmietana 30% 200ml,
  • 1 cebula,
  • 2 ząbki czosnku,
  • szpinak mrożony 420g,
  • sól,
  • pieprz,
  • gałka muszkatołowa,
  • ziarna słonecznika

 Przygotowanie:

Makaron gotujemy wg przepisu na opakowaniu. Ja użyłam przygotowanego wcześniej makaronu domowego. Cebulę obieramy i kroimy w kostkę. Podsmażamy ją na patelni, pod koniec smażenia dodajemy przeciśnięty przez praskę czosnek. Smażymy wszystko jeszcze chwilkę razem. Następnie dodajemy szpinak i całość smażymy do całkowitego rozmrożenia szpinaku.

Gdy to nastąpi całość doprawiamy do smaku solą i pieprzem, dodajemy szczyptę gałki muszkatołowej. Następnie dodajemy śmietanę i całość szybko mieszamy. Szpinak gotujemy do momentu zgęstnienia sosu do pożądanej konsystencji. Zmniejszamy ogień i dodajemy makaron. Dokładnie mieszamy i podajemy.

Na drugiej patelni prażymy ziarna słonecznika. Makaron ze szpinakiem posypujemy słonecznikiem i podajemy. Życzę smacznego 🙂




1 Komentarz

  1. Pysznie wygląda ten przepis! Na pewno go wykorzystam 🙂
    Ja też uwielbiam szpinak 🙂

Zostaw odpowiedź