Makaron w sosie koperkowym z tuńczykiem i jajkiem

Tuńczyk ma bardzo wiele zastosowań. Można go dodawać do past do smarowania chleba, do dań wytrawnych, a przede wszystkim do sałatek. Naszym ulubionym sposobem podania tuńczyka jest spaghetti 🙂 Dziś również zapraszam Was na makaron z tuńczykiem, ale z innym sosem i dodatkiem tajemniczego składnika, jakim jest jajko. Jajko w tym daniu wspaniale podkreśla smak koperkowego sosu. Całość jest bardzo lekka, sycąca. Zachęcam do przygotowania takiego dania na obiad, na pewno Wam zasmakuje 🙂

Składniki:

 

  • 2 puszki tuńczyka w kawałkach w sosie własnym,
  • 3 łyżki posiekanego koperku,
  • 3-4 jajka ugotowane na twardo,
  • 1,5 szklanki bulionu warzywnego,
  • 4,5 łyżki śmietany 18%,
  • 4 łyżeczki mąki,
  • 1 duża cebula,
  • 3 ząbki czosnku,
  • 500g makaronu kolanka,
  • sól,
  • pieprz,
  • olej do smażenia

Przygotowanie:

Makaron gotujemy wg przepisu na opakowaniu. Cebulę obieramy i kroimy w kostkę. Podsmażamy ją na patelni, pod koniec dodajemy przeciśnięty przez praskę czosnek. Całość zalewamy bulionem i zagotowujemy. W tym czasie jajka kroimy w kostkę, a śmietanę mieszamy z mąką, aż do uzyskania jednolitej konsystencji.

Do śmietany dodajemy 2-3 łyżki gorącego bulionu i mieszamy. Śmietanę wlewamy do bulionu i szybko mieszamy, żeby się nie zważyła. Zagotowujemy ją, ale na wolnym ogniu. Wówczas dodajemy posiekany koperek i doprawiamy sos do smaku. Do sosu dodajemy odsączonego z zalewy tuńczyka i jeszcze chwilkę podgrzewamy. Ewentualnie doprawiamy do smaku. Na talerz wykładamy makaron, polewamy go przygotowanym sosem i posypujemy posiekanym jajkiem. Danie można posypać również świeżym koperkiem. Życzę smacznego 🙂





Brak komentarzy do tej pory

Zostaw odpowiedź