Domowy makaron smażony z jajkiem i boczkiem

Zdarza Wam się nie mieć pomysłu na obiad? W lodówce pustki?
Dobry kucharz potrafi wyczarować coś z niczego 🙂 Zaprezentuję Wam pomysł na szybki, prosty i tani obiad. Wystarczą jajka, mąka i trochę boczku - a słowo "obiad" nabierze nowego znaczenia.
Najlepiej sprawdzi się makaron domowy - lepiej się podpiecze, będzie o wiele smaczniejszy od tego kupionego w sklepie. Nie powinien być to dopiero co zrobiony makaron, dobrze będzie jeżeli poleży 1-2 dni w lodówce. Jest to więc również sposób na wykorzystanie niezjedzonego makaronu.
Wystarczy więc, że makaron przygotujemy wcześniej i mamy obiad w 10 minut.
Prawda, że fajnie? 🙂

 

Składniki:

  • ugotowany domowy makaron nitki 300g,
  • boczek 100g,
  • 2-3 jajka,
  • smalec

Przygotowanie:
 

Do dania użyłam makaronu domowego - przepis na niego znajdziecie na moim blogu.
Boczek kroimy w kostkę i podsmażamy na osobnej patelni. Nie wylewamy tłuszczu pozostałego po smażeniu boczku - smażymy na nim makaron. Makaron obsmażamy przez 5-10 minut na średnim ogniu kilka raz mieszając. Następnie dodajemy podsmażony wcześniej boczek i mieszamy. Zmniejszamy ogień i wbijamy jajka. Szybko i dokładnie mieszamy, aby jajka połączyły się z makaronem. Całość smażymy do momentu aż jajka się zetną. Życzę smacznego 🙂




Brak komentarzy do tej pory

Zostaw odpowiedź