Lody morelowe

Domowe lody są przepyszne. Ich sekret tkwi w doborze składników. Aby lody udały się pyszne potrzebujemy mleko i kremową śmietankę, żółtka ubite z cukrem na kogel mogel oraz ulubione dodatki np.owoce. Najpierw przygotowujemy masę ala budyniową, którą musimy dobrze schłodzić – co najmniej przez 12 godzin. Resztę pracy robi za nas maszyna do lodów. Pamiętajmy, że domowe lody są dużo twardsze niż te sklepowe. Trzeba je wyjąć z zamrażarki około 30-60 minut wcześniej.  Lody morelowe to ulubione lody mojej babci :) Smakowały nam bardzo więc gorąco je polecam. Zobaczcie też moje inne pomysły na domowe LODY.

Lody morelowe

Lody morelowe

SKŁADNIKI :

  • MORELE:
  • 500g moreli,
  • 5 łyżek cukru,
  • MASA LODOWA:
  • ¾ szklanki mleka,
  • ¾ szklanki śmietany kremówki,
  • 2/3 szklanki cukru,
  • 3 żółtka,
  • 1 cukier wanilinowy,

PRZYGOTOWANIE:

MORELE: Morele sparzamy. Następnie zdejmujemy z nich skórkę i usuwamy pestkę. Morele przekładamy do rondelka i dodajemy do nich cukier. Jeśli mamy czas to możemy odstawić morele z cukrem na 30 minut, aby puściły sok. Smażymy je przez około 20-30 minut często mieszając. Po tym czasie morele powinny się rozpaść i uzyskamy gęsty owocowy mus. Jeśli pozostaną grudki owoców to całość możemy zblendować.




MASA LODOWA: Do miski odlewamy około ¼ szklanki mleka. Dodajemy żółtka, cukier i cukier wanilinowy. Miksujemy razem kilka minut aż uzyskamy coś ala kogel mogel – czyli puszystą masę jajeczną. Resztę mleka przelewamy do garnka, dodajemy śmietanę kremówkę. Całość zagotowujemy, co jakiś czas mieszamy. Na gotujące się mleko stopniowo wlewamy masę jajeczną i szybko mieszamy, aby krem się nie zważył. Chwilkę całość podgrzewamy na wolnym ogniu, aż masa zgęstnieję. Masy nie doprowadzamy do wrzenia, tylko podgrzewamy! Masę zdejmujemy z ognia i dodajemy do niej ciepły morelowy mus, mieszamy do połączenia składników. Całość przykrywamy folią i odstawiamy do ostudzenia. Gdy masa ostygnie wówczas umieszczamy ją w lodówce na 12-24 godziny, aby się schłodziła. Masę przelewamy do maszyny do lodów i postępujemy zgodnie z jej instrukcją.

Gotowe lody przekładamy do pojemniczka i wstawiamy do zamrażarki na kilka godzin. Przed spożyciem lody wyjmujemy na jakieś pół godziny na najniższą półkę w lodówce, aby zmiękły. Domowe lody są dużo twardsze od tych sklepowych.

Życzę smacznego  :)

Uwaga:

1)      Jeśli nie mamy maszyny do lodów to zmiksowaną mieszankę wkładamy do zamrażarki. Wyjmujemy ją co pół godziny i miksujemy kilka razy, aby rozbić kryształki lodu. Czynność powtarzamy kilka razy.

Lody morelowe

Lody morelowe

 

0 komentarzy

Zostaw odpowiedź

Ta strona wykorzystuje pliki cookie. Używamy informacji zapisanych za pomocą plików cookies w celu zapewnienia maksymalnej wygody w korzystaniu z naszego serwisu. Mogą też korzystać z nich współpracujące z nami firmy badawcze oraz reklamowe. Jeżeli wyrażasz zgodę na zapisywanie informacji zawartej w cookies kliknij na „akceptuję". Jeśli nie wyrażasz zgody, ustawienia dotyczące plików cookies możesz zmienić w swojej przeglądarce. kliknij po więcej informacji

Niektóre informacje mogą być przesyłane do Użytkownika w postaci tzw. pliku cookie zapisywanego w pamięci urządzenia Użytkownika. Używamy informacji zapisanych za pomocą cookies i podobnych technologii m.in. w celu personalizowania serwisu dla Użytkownika, w celach reklamowych i statystycznych oraz w celu dostosowania naszych serwisów do indywidualnych potrzeb użytkowników. Mogą też stosować je współpracujące z nami firmy badawcze. Użytkownik może w każdej chwili zablokować akceptację plików cookie ale może to spowodować utrudnienia w korzystaniu z naszych serwisów internetowych. W programie służącym do obsługi internetu można zmienić ustawienia dotyczące akceptacji cookies.

zamknij