Kotlety ziemniaczane

Co zrobić z ziemniakami, które zostały nam z obiadu? Odpowiedź jest prosta – kotlety ziemniaczane. ich przygotowanie to dosłownie chwilka. Mogą stanowić samodzielny posiłek lub możemy podać je z dodatkami np. z sosem pieczarkowym. Sprawdzą się także jako dodatek do mięs pieczonych i gulaszów.

Kotlety ziemniaczane

Kotlety ziemniaczane

SKŁADNIKI(10 sztuk):

  • 500g ugotowanych ziemniaków,
  • 1 jajko
  • 1 łyżka posiekanego koperku,
  • Sól,
  • Pieprz,
  • DODATKOWO:
  • 1 jajko,
  • Bułka tarta do panierowania,
  • Olej lub smalec do smażenia,

PRZYGOTOWANIE:

Ugotowane ziemniaki przeciskamy przez praskę lub dokładnie rozgniatamy. Dodajemy do nich jajko, koperek i szczyptę soli i pieprzu. Dokładnie mieszamy do połączenia składników. Z ciasta ziemniaczanego odrywamy po kawałku i formujemy małe kotleciki.

Rozgrzewamy tłuszcz na patelni. Jajko roztrzepujemy. Kotleciki maczamy w jajku, a następnie panierujemy w bułce tartej. Smażymy je na średnim ogniu na rumiano z obu stron.

Życzę smacznego :)

1 Komentarz

  1. pyszne kotleciki :)

Zostaw odpowiedź