Kluski wołyńskie

Pora na 3 przepis w Maratonie Klusek :) Są to lekkie kluski bezglutenowe, którymi można zajadać się na słodko lub na wytrawnie. Na słodko proponuję podać je z owocami i śmietanką. A na wytrawnie jako dodatek do mięs i gulaszów. Kluseczki mogą też stanowić osobny posiłek.

Kluski wołyńskie

Kluski wołyńskie

SKŁADNIKI (4 porcje):

  • 200g mąki gryczanej,

  • 300ml mleka,

  • 3 jajka,

  • 1 łyżka masła,

  • 300g twarogu bądź białego sera trzykrotnie zmielonego,

  • Szczypta soli

PRZYGOTOWANIE:

Do rondelka wlewamy mleko, dodajemy masło i szczyptę soli i zagotowujemy. Następnie nie przerywając gotowania stopniowo dodajemy mąkę i szybko mieszamy. Masę mieszamy łyżką lub trzepaczką tak długo aż zacznie odchodzić od ścianek. Masę zdejmujemy z ognia i studzimy. Białka oddzielamy od żółtek. Jeśli używamy twarogu to mielimy go. Do masy stopniowo dodajemy po jednym żółtku i po trochę sera i ucieramy razem mikserem. Z białek ubijamy sztywną pianę i delikatnie łączymy z masą serową. Nie będzie to proste, bo masa jest dość gęsta.




W garnku zagotowujemy wodę. Za pomocą dwóch łyżek zamoczonych w gorącej wodzie formujemy kluseczki. Gotujemy je około 2-3 minuty od wypłynięcia. Kluseczki odcedzamy i podajemy na ciepło. Można je polać roztopionym masłem.

Życzę smacznego

Kluski wołyńskie

Kluski wołyńskie

1 Komentarz

  1. nie słyszałam wcześniej o tych kluseczkach.

Zostaw odpowiedź

Ta strona wykorzystuje pliki cookie. Używamy informacji zapisanych za pomocą plików cookies w celu zapewnienia maksymalnej wygody w korzystaniu z naszego serwisu. Mogą też korzystać z nich współpracujące z nami firmy badawcze oraz reklamowe. Jeżeli wyrażasz zgodę na zapisywanie informacji zawartej w cookies kliknij na „akceptuję". Jeśli nie wyrażasz zgody, ustawienia dotyczące plików cookies możesz zmienić w swojej przeglądarce. kliknij po więcej informacji

Niektóre informacje mogą być przesyłane do Użytkownika w postaci tzw. pliku cookie zapisywanego w pamięci urządzenia Użytkownika. Używamy informacji zapisanych za pomocą cookies i podobnych technologii m.in. w celu personalizowania serwisu dla Użytkownika, w celach reklamowych i statystycznych oraz w celu dostosowania naszych serwisów do indywidualnych potrzeb użytkowników. Mogą też stosować je współpracujące z nami firmy badawcze. Użytkownik może w każdej chwili zablokować akceptację plików cookie ale może to spowodować utrudnienia w korzystaniu z naszych serwisów internetowych. W programie służącym do obsługi internetu można zmienić ustawienia dotyczące akceptacji cookies.

zamknij