Sałatka pieczarkowa z zielonym groszkiem

To jedna z moich ulubionych sałatek, zaraz po sałatce gyros 🙂 Jest bardzo szybka do przygotowania, możecie ją przygotować na spotkania rodzinne, na co dzień (świetnie pasuje do kanapek), a nawet na jutrzejszą sylwestrową noc, na pewno Was nie zawiedzie 😉 Przepis dostałam od Pani Matyldy, serdecznie dziękuję 😉

 

 

Składniki:

  • 500g pieczarek,
  • 1 por,
  • 5 ogórków konserwowych,
  • 4 jajka na twardo,
  • 1 puszka groszku konserwowego,
  • majonez,
  • sól
  • pieprz

 

Przygotowanie:

 

Groszek konserwowy odsączamy z zalewy. Pieczarki obieramy ze skórki i kroimy w drobną kostkę, W garnku zagotowujemy wodę z solą, wrzucamy do niej pokrojone pieczarki i gotujemy do miękkości. Po ugotowaniu odsączamy je na sitku. Jajka gotujemy na twardo, obieramy i kroimy w drobną kostkę. Białą część pora kroimy w talarki, a następnie każdy z talarków dzielimy na cztery części.

Ogórki konserwowe kroimy w drobną kostkę. Wszystkie składniki ze sobą mieszamy, dodajemy soli i pieprzu do smaku i kilka łyżek majonezu. Mieszamy i odkładamy do lodówki do przegryzienia. Świetnie smakuje ze świeżym pieczywem i wędliną. Polecam 🙂





2 komentarzy

  1. Uwielbiamy tą sałatkę. Jest bardzo pyszna!
    Przepisy podałam już dalej i wszystkim smakuje. Szybka prosta i smaczna. Takie są najlepsze ?

    • cukiereczek

      Asiu bardzo dziękuję za miły komentarz 😉

Zostaw odpowiedź