Sałatka grzybowa polana

Efektowna i bardzo smaczna sałatka, która świetnie sprawdzi się na domowych imprezach i poczęstunkach. Sałatkę tę przygotowałam już kilka razy i za każdym cieszyła się świetną opinią. Sałatka jest prosta do przygotowania, a dzięki warstwowemu układaniu składników w tortownicy uzyskujemy wspaniały wizualny efekt. Każdą warstwę smarujemy cienko majonezem, aby całość się trzymała. I naprawdę majonezu wystarczy niewielka ilość. Sałatka na pierwszy rzut oka przypomina tort ;) Z pewnością warto ją przygotować, polecam :)
Do przygotowania sałatki użyłam domowych marynowanych pieczarek, na które przepis wkrótce.

SKŁADNIKI:

  • 1 duży słoik marynowanych pieczarek,
  • 300g piersi z kurczaka,
  • 3 jajka,
  • 3 ogórki konserwowe,
  • 3 ziemniaki,
  • 2 średnie marchewki,
  • 100g żółtego sera,
  • Sól,
  • Pieprz,
  • Słodka papryka,
  • Olej do smażenia,
  • Po pół pęczka szczypiorku i koperku/natki pietruszki,
  • majonez

PRZYGOTOWANIE:

Marchewki i ziemniaki gotujemy w mundurkach do miękkości. Po ostudzeniu obieramy je i kroimy w kostkę. Jajka gotujemy na twardo, obieramy i drobno siekamy. Ogórki drobno kroimy. Żółty ser ścieramy na grubych oczkach tarki. Pierś z kurczaka kroimy w drobną kostkę, oprószamy solą, pieprzem i słodką papryką. Obsmażamy mięso na oleju na rumiano.
Pieczarki odsączamy na sicie. Zieleniną drobno siekamy. Tortownicę o średnicy 18-20cm wykładamy folią spożywczą. Na dnie tortownicy układamy ciasno pieczarki łepkiem do dołu. Pieczarki posypujemy posiekaną zieleniną. Starajmy się trafić w dziurki powstałe między pieczarkami. Następnie wykładamy marchewką, lekko dociskamy do reszty. Marchewkę oprószamy solą i pieprzem i smarujemy cienką warstwą majonezu. Kolejną warstwę stanowią ziemniaki. Ziemniaki również oprószamy solą i pieprzem i smarujemy cienko majonezem. Na ziemniakach układamy podsmażone i wystudzone mięso, smarujemy je majonezem. Na mięsie układamy ogórki i znowu smarujemy majonezem. Na ogórki wykładamy jajko, oprószamy je solą i pieprzem i smarujemy majonezem. Ostatnią warstwę stanowi żółty ser, który także smarujemy cienko majonezem. Sałatka jest już gotowa. Przykrywamy ją folią spożywczą i odstawiamy do lodówki na całą noc. Następnego dnia sałatkę wyjmujemy na talerz odwracając formę do góry dnem i delikatnie odpinając obręcz tortownicy. Ostrożnie zdejmujemy folię spożywczą.
Życzę smacznego :-)

12 komentarzy

  1. Jadłam ją wczoraj jest rewelacyjna na pewno ją zrobię ;-)

    • Twój komentarz

      12466346_1664275667176681_2385086568779247194_o

      • cukiereczek cukiereczek

        Pani Anno dziękuję za zdjęcie :P wyszla jak z obrazka :)

  2. Zrobiłam tą sałatkę na Sylwestra i bardzo wszystkim smakowała, a przy tym pięknie prezentowała się na stole.

    • cukiereczek cukiereczek

      Lexi27 bardzo się cieszę, że sałatka smakowała :)
      Polecam się na przyszłość

  3. Dziękuję za przepis! Sałatka wyszła idealnie. Zachwyciła gości zarówno wyglądem jak i smakiem!!!

    IMG_20170416_081928

    • cukiereczek cukiereczek

      Karola29 bardzo mi miło :D Wygląda super!

  4. Ewa

    Mam pytanie czy sałatkę można po całonocnym trzymaniu w lodówce przewieźć na imprezkę ok.godziny jazdy w okresie letnim tzn,czy będzie trzymać kształt.

    • cukiereczek cukiereczek

      Najlepiej będzie ją przewozić w zapiętej tortownicy. A za nim podamy ją na stół to proponowałabym schłodzić ją po podróży 1-2 godzinki w lodówce. Myślę, że wówczas zachowa swój kształt.
      P.S. Ja od jakiegoś czasu posiadam torbę termiczną. I ona świetnie sprawdza się, gdy chce przewieźć dalej coś zimnego, a nawet mrożonki. Nie jest droga, a to świetne rozwiązanie na dłuższą metę :)

      • Ewa

        Dziękuję bardzo za odpowiedź, pozdrawiam!

  5. Mam pytanie ,czy folie dajemy tylko na spod i zamykamy obrecz tortownicy czy boki tez wykladamy folia?

    • cukiereczek cukiereczek

      Folią wykładamy spód i boki tortownicy :)

Zostaw odpowiedź