Pierogi z kurkami i kremowym serkiem

Na te pierogi czekam cały rok. Gdy tylko w lesie pojawią się pierwsze kurki to przygotowuję z nich jajecznicę i pierogi. Nie odstrasza mnie nawet ich długie czyszczenie. Pierogi są lekkie, delikatne w smaku. Smakują nawet lepiej następnego dnia, podsmażone, gdy smaki się przegryzą. Kurek nie smażmy zbyt długo, aby nie stały się gumiaste. Nadzienie mocno doprawiamy, aby nie było mdłe.

Pierogi z kurkami i kremowym serkiem

Pierogi z kurkami i kremowym serkiem

SKŁADNIKI:

  • CIASTO:

  • 250 g mąki,

  • 1 łyżka oleju,

  • Szczypta soli,

  • ciepła woda (około 1/2 szklanki),

  • NADZIENIE:

  • 250g obranych kurek,

  • 1 cebula,

  • 100g kremowego serka,

  • Pieprz,

  • Sól,

  • Masło do smażenia

PRZYGOTOWANIE:

NADZIENIE: Kurki płuczemy dokładnie, aby pozbyć się piasku. Osuszamy je na sitku. Cebulę obieramy i kroimy w kostkę. Na patelni rozpuszczamy 1-2 łyżki masła i szklimy cebulę. Dodajemy kurki, dusimy razem pod przykryciem kilka minut aż grzyby zmiękną i odparuję z nich woda. Ewentualnie dodajemy jeszcze trochę masła. Podsmażone grzyby studzimy, a następnie drobno siekamy. Posiekane grzyby łączymy z serkiem, doprawiamy do smaku.

CIASTO: Do miski wsypujemy mąkę, dodajemy oliwę i stopniowo wlewamy letnią wodą zagniatając ciasto. Następnie ciasto przenosimy na stolnicę, podsypujemy je mąką i wyrabiamy aż stanie się elastyczne. Ciasto rozwałkowujemy na placek ok. 5mm i większą szklanką wycinamy koła. Na każdym kole układamy porcje farszu i zlepiamy pierogi. Zagotowujemy wodę ze szczyptą soli. Wrzucamy pierogi i gotujemy około 2-3 minuty od wypłynięcia. Życzę smacznego 🙂

Pierogi z kurkami i kremowym serkiem

Pierogi z kurkami i kremowym serkiem

 





Brak komentarzy do tej pory

Zostaw odpowiedź