Pieczarki marynowane

Jakiś czas temu obiecałam Wam przepis na marynowane pieczarki. Słowa dotrzymuję i przepis właśnie dzisiaj pojawia się na blogu. Wiele razy przechodziłam obok tych pieczarek w sklepie. Aczkolwiek ich skład nie zachwyca. Wreszcie udało mi się przygotować domową wersję. Smakują naprawdę super. Do przygotowania marynowanych pieczarek warto wybrać jak najmniejsze grzyby.

A do czego możecie je wykorzystać. Świetnie sprawdzą się same podane na domowej imprezie. Marynowane pieczarki są głównym składnikiem sałatki grzybowa polana. Dodałam je także do twarożku po tatarsku.

Pieczarki marynowane

Pieczarki marynowane

SKŁADNIKI:

  • 5kg małych pieczarek,
  • 4 marchewki,
  • 3 cebule,
  • ZALEWA:
  • 1 szklanka octu,
  • 3 szklanki wody,
  • 4 łyżki cukru,
  • 1 łyżka soli,
  • DO KAŻDEGO SŁOIKA:
  • 1 liść laurowy,
  • 1 ziele angielskie,
  • ½ łyżeczki gorczycy,
  • DODATKOWO:
  • Sól,
  • Kwasek cytrynowy

PRZYGOTOWANIE:

Marchewki i cebule obieramy. Marchewki kroimy w kostkę, a cebule w krążki. Marchewkę zalewamy zimną wodą i dodajemy szczyptę soli, zagotowujemy. Gotujemy ją przez 5 minut, odcedzamy. Cebulę umieszczamy na sitku i sparzamy wrzącą wodą.
Składniki zalewy mieszamy ze sobą i zagotowujemy. Gotujemy przez 5 minut.

Pieczarki dokładnie oczyszczamy i płuczemy. Ponieważ pieczarek będzie sporo to gotujemy je partiami (chyba, że mamy naprawdę duży garnek). Przekładamy je do garnka i zalewamy zimną wodą. Dodajemy 1 łyżkę soli i 1 łyżeczkę kwasku cytrynowego (na 1 kg pieczarek). Pieczarki zagotowujemy i gotujemy przez 5 minut. Grzyby odcedzamy.

Na dno każdego słoika wkładamy kilka kostek marchewki i kilka plasterków cebuli oraz liścia laurowego, ziele angielskie i gorczycę. Następnie wkładamy pieczarki. Na wierzchu układamy jeszcze kilka plasterków cebuli i kostek marchewki. Słoiki zalewamy gorącą zalewą i zakręcamy. Słoiki pasteryzujemy przez 10 minut.

Życzę smacznego  🙂

Uwaga:
1) Grzyby można już jeść po 3 dniach.

Pieczarki marynowane

Pieczarki marynowane





Brak komentarzy do tej pory

Zostaw odpowiedź