Naleśnikowe koperty z pieczarkami, porem i żółtym serem

Zapraszam na kolejny przepis z cyklu Tygodniowy Maraton Naleśnikowy. Dzisiejsza propozycja to naleśniki jarskie.

Takie naleśniki to pomysł na sycący bezmięsny obiad. Najlepiej smakują same lub polane ketchupem, podane na ciepło (wówczas żółty ser się rozpuszcza). Naleśniki świetnie się odgrzewają więc można je przygotować dnia poprzedniego. Są hitem w naszym domu. Często przygotowuję je na piątkowy obiad.

Naleśnikowe koperty z pieczarkami, porem i żółtym serem

Naleśnikowe koperty z pieczarkami, porem i żółtym serem

SKŁADNIKI (4 porcje):

  • NALEŚNIKI (10-12 sztuk):

  • 2 jajka,

  • 2 szklanki mąki,

  • ½ łyżeczki soli,

  • 1 i ½ szklanki mleka,

  • 1 i 1/3 szklanki wody,

  • 2 łyżki oleju,

  • NADZIENIE:

  • 500 g pieczarek,

  • 250g żółtego sera,

  • 2 pory,

  • Sól,

  • Pieprz,

  • Olej do smażenia

PRZYGOTOWANIE:

Wszystkie składniki na naleśniki mieszamy ze sobą aż do uzyskania jednolitej konsystencji. Ciasto odstawiamy na 30-60 minut, aby odpoczęło. Po tym czasie na patelni smażymy cienkie naleśniki.

Ser żółty ścieramy na grubych oczkach tarki. Pieczarki kroimy w plasterki, a większe w półplasterki. Podsmażamy je na patelni do momentu aż cała woda wyparuję. Pieczarki przekładamy do miski. Pora kroimy w półplasterki i obsmażamy go krótko na patelni. Pora przekładamy do pieczarek. Do wystudzonych składników dodajmy żółty ser, mieszamy. Farsz doprawiamy do smaku.

Na każdym naleśniku układamy porcję nadzienia. Naleśnika składamy w kształt koperty. Obsmażamy go na patelni z obu stron na rumiano – naleśniki układamy najpierw łączeniem do dołu.

Naleśniki podajemy na ciepło np. z dodatkiem sosu pomidorowego, ketchupem, majonezem.

Życzę smacznego 🙂

Uwaga:


1) Do farszu możemy dodać także posiekaną natkę pietruszki.

2) Farsz możemy wzbogacić dodatkiem szynki (około 150g).

Naleśnikowe koperty z pieczarkami, porem i żółtym serem

Naleśnikowe koperty z pieczarkami, porem i żółtym serem

Naleśnikowe koperty z pieczarkami, porem i żółtym serem

Naleśnikowe koperty z pieczarkami, porem i żółtym serem

Naleśnikowe koperty z pieczarkami, porem i żółtym serem

Naleśnikowe koperty z pieczarkami, porem i żółtym serem





6 komentarzy

  1. robiłam kiedyś podobne ale bez pora.

    • cukiereczek

      Aniu, dodatek pora moim zdaniem jest tutaj niezbędny 🙂

  2. M

    Hej ?jaki będzie najlepszy rodzaj sera?

    • cukiereczek

      Użyłam sera gouda.

  3. Najlepsze krokiety jakie kiedykolwiek robiłam ❤️

    • cukiereczek

      Bardzo mi miło ♥️

Zostaw odpowiedź