Mielone ala strogonov

Strogonov to pyszne danie jednogarnkowe znane w całej Polsce. Przygotowywane jest z pokrojonej w paski wołowiny. Ja przygotowałam na wzór tej potrawy mięso mielone. Z mięsa zrobiłam małe pulpeciki. Możemy je podać z ryżem, kaszą lub pieczywem.

Mielone ala strogonov

Mielone ala strogonov

SKŁADNIKI (4-6 porcji):

  • 500g mięsa mielonego wieprzowo-wołowego,

  • 1,5-2 łyżki mąki pszennej,

  • 1 cebula,

  • 250g pieczarek,

  • 1 czerwona papryka,

  • 2 ogórki konserwowe,

  • 2 łyżki koncentratu pomidorowego,

  • 1 liść laurowy,

  • 2 ziela angielskie,

  • 1 łyżeczka słodkiej papryki,

  • ½ łyżeczki ostrej papryki,

  • 2 łyżeczki musztardy sarepskiej,

  • Sól,

  • Pieprz,

  • Olej do smażenia

PRZYGOTOWANIE:

Cebulę obieramy i kroimy w kostkę. Z papryki usuwamy gniazda nasienne i kroimy ją w słupki. Oczyszczone i umyte pieczarki kroimy w plasterki. Ogórki konserwowe kroimy w słupki.

Do mięsa mielonego dodajemy szczyptę soli i pieprzu. Z mięsa formujemy małe kuleczki wielkości troszkę mniejszej niż orzech włoski. Na patelni rozgrzewamy 1-2 łyżki oleju i partiami obsmażamy pulpeciki na rumiano. Pulpeciki wykładamy do większego garnka.

Na tłuszczu pozostałym po smażeniu mięsa szklimy cebulę tzn. smażymy ją przez 3-4 minuty. Dodajemy koncentrat pomidorowy i smażymy go często mieszając przez 1 minut®. Wlewamy ¼ szklanki wody i zagotowujemy ją. Łopatką zeskrobujemy smaczki z patelni. Całość przelewamy do garnka z mięsem i dodajemy liścia laurowego i ziele angielskie. Całość zalewamy taką ilością wody, aby zakryła mięso i było jej więcej o 2-3cm nad powierzchnią mięsa. Pulpeciki gotujemy na wolnym ogniu pod przykryciem przez 15 minut.

W tym czasie podsmażamy pieczarki na rumiano na osobnej patelni.

Do garnka dodajemy słodką i ostrą paprykę, musztardę i pokrojoną paprykę. Gotujemy razem na wolnym ogniu 10 minut. Następnie dodajemy pieczarki i ogórki (ogórki możemy podsmażyć na odrobinie masła). Gotujemy jeszcze 2-3 minuty doprawiając do smaku solą i pieprzem.

Mąkę rozrabiamy w niewielkiej ilości wody. Dodajemy ją do zawartości garnka i mieszamy. Sos wyraźnie zgęstnieje. Pulpeciki w sosie ala strogonov są gotowe.

Życzę smacznego :)

Uwaga:

1) Mięso mielone możemy też po prostu podsmażyć na patelni. Nie musimy z niego formować pulpecików.

2) Ogórki konserwowe możemy zastąpić kiszonymi.

3) Pod koniec gotowania do sosu możemy dodać 2-3 łyżki kwaśnej śmietany odpowiednio wcześniej zahartowanej.


 

 Wypróbuj też inne przepisy z tymi składnikami:
PIECZARKI / MIĘSO MIELONE / PAPRYKA
Mielone ala strogonov

Mielone ala strogonov

Brak komentarzy do tej pory

Zostaw odpowiedź