Łazanki z kapustą i grzybami

To już jedna z ostatnich propozycji na świąteczną potrawę jaką chcę Wam zaprezentować, może nawet bardziej wigilijną niż świąteczną. Łazanki to jeden z tych makaronów, który ja przynajmniej jem dość rzadko. W połączeniu z kapustą i grzybami tworzy bardzo zgrany, smaczny duet. moja siostra twierdzi, że strzałem w dziesiątkę było dodanie do tego dania suszone śliwki. Z czystym sumieniem polecam tak przygotowany makaron na wigilijny stół.
Składniki:
  • makaron łazanki 250g,
  • kapusta kiszona 800g,
  • obrane leśne grzyby 300g,
  • 3 suszone śliwki,
  • 1 cebula,
  • masło do smażenia,
  • 1/2 łyżeczki słodkiej papryki,
  • sól,
  • pieprz

 

Przygotowanie:
 
Kapustę płuczemy i gotujemy do miękkości z dodatkiem soli. Po ugotowaniu odciskamy ją i drobno siekamy. Grzyby kroimy w większą kostkę i gotujemy w osolonej wodzie. Ja użyłam mrożonych grzybów. Śliwki kroimy w cienkie paski. Cebulę obieramy i kroimy w piórka. W głębszej patelni rozgrzewamy 1-2 łyżki masła i szklimy cebulę.

Kolejno dodajemy posiekaną kapustę i dusimy pod przykryciem 10 minut. W miarę potrzeby dodajemy masło. Następnie dodajemy grzyby i śliwki i dusimy wszystko razem kolejne 10 minut, doprawiając do smaku. Makaron gotujemy według przepisu na opakowaniu. Dodajemy do kapusty z grzybami, mieszamy i od razu podajemy. Życzę smacznego 🙂 Wesołych świąt 🙂





Brak komentarzy do tej pory

Zostaw odpowiedź