Kotlet schabowy w grzybowej panierce

Znudziły się Wam zwykłe kotlety schabowe? Możecie je odmienić stosując panierkę z suszonych grzybów. Soczyste, pachnące lasem kotlety to świetna alternatywa dla zwykłych schabowych. Dzięki nim zapach lasu możemy sobie przypomnieć o każdej porze roku. Suszone grzyby wystarczy zmielić i wymieszać z bułką tartą. Dalej postępujemy już tak samo jak przy smażeniu zwykłych schabowych. Polecam, bo smakują przepysznie 😉

Kotlet schabowy w grzybowej panierce

Kotlet schabowy w grzybowej panierce

SKŁADNIKI :

  • 0,5kg schabu bez kości,
  • Sól,
  • Pieprz,
  • Garść suszonych grzybów ( około 10 grzybów),
  • Bułka tarta do panierowania,
  • 1-2 jajka,
  • olej do smażenia

PRZYGOTOWANIE:

Schab dzielimy na 4-5 kotletów. Każdy z kotletów rozbijamy cienko, najlepiej przez folię, i oprószamy solą i pieprzem z obu stron. Grzyby mielimy np. w młynku do kawy lub maszynce do mielenia mięsa.

Zmielone grzyby mieszamy z bułką tartą w proporcji 1:1. Jajko roztrzepujemy. Każdy z kotletów maczamy w jajku. Następnie panierujemy go w grzybowej panierce i smażymy na rumiano z obu stron. Smażymy na wolnym ogniu. Kotlety możemy odsączyć z nadmiaru tłuszczu na papierowych ręcznikach.

Życzę smacznego 🙂

Uwaga:

  • Należy smażyć kotlety na wolnym ogniu, bo szybko się rumienią.
Kotlet schabowy w grzybowej panierce

Kotlet schabowy w grzybowej panierce





8 komentarzy

  1. Ale super pomysł :))

    • cukiereczek

      dzięki 😉

  2. świetny przepis

  3. Rewelacyjny pomysł! Miałam okazję je kiedyś robić i wyszły niesamowicie! 🙂

  4. mięsa nie lubię, ale to wygląda pysznie

  5. Zrobię na niedzielę, mam dużo suszonych grzybów

  6. rodzina była zachwycona, smak wspaniały 🙂

    • cukiereczek

      bardzo mi miło 🙂

Pozostaw odpowiedź Jaga